Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Стоян Цветанов, цитиран от Дарик. Около 14 хиляди са заведените граждански и изпълнителни дела през 2011 г., а 7000 са дела при частен съдебен изпълнител.

Според шефа на столичната „Топлофикация" дружеството няма да успее да покрие по-високите си разходи за синьо гориво и натрупаните загуби дори и с предстоящото увеличение на парното с 9 процента.

Стоян Цветанов подчерта, че към днешна дата има около 2800 заявления за разсрочване на задълженията. Няма проблем с отлив на клиенти, категоричен беше той.

„Цената, изобщо сметката, в края на краищата за джоба на много хора вече е проблем и ние напълно го съзнаваме това. Тази зима беше тежка, беше много по-студено, затова и сметките на хората бяха по-високи, защото те консумираха повече", каза шефът на столичното парно.
По думите му в сградите, където има нормално потребление, например термостат-вентилите да са на три, там делът за сградната инсталация е много по-малък от сгради, в които се краде. Защото кражбата на практика отива в сградната инсталация и трябва да бъде поета от някой друг, обясни Цветанов.

Всеки иска да плати за онова, което е консумирал и така трябва да бъде, смята изпълнителният директор на столичното дружество. Той припомни, че има съвременни методи за отчитане, които позволяват всеки месец да бъдат отчитани уредите и да се получава реалната сметка на потреблението, което според него е пътят, по който трябва да се върви.
Цветанов допълни, че дистанционното отчитане е малко по-скъпо, но инвестицията се възвръща.

Адвокати алармираха, че има вратички в закона, чрез които хората, дължащи пари за парно, могат да се разделят с единственото си жилище, което законът в момента забранява. Става дума за случаи, когато блокът се регистрира като юридическо лице и сключи индивидуален договор с "Топлофикация", за да ползва по-ниски цени за парно и топла вода. Ако тогава има некоректни платци, и блокът не се издължи, "Топлофикация" има пълното право да предложи на търг цялата кооперация.

„Ние досега апартаменти не сме взимали и нямаме такова намерение", коментира по този повод Цветанов пред Дарик.