Инспекцията е възложена като задача на Агенцията за държавна финансова инспекция от Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите, пише в съобщението на КФН, цитирано от БТА. 
Стоян Мавродиев посочва, че заповедта е незаконосъобразна, поради противоречието й с редица норми както от националното ни законодателство, така и от нормите на правото на Европейския съюз. Заповедта представлява нарушение на заложения в Конституцията на Република България принцип за разделение на властите, пише в позицията на председателя на КФН. Заповедта погазва грубо, както независимостта на КФН заложена изрично в Закона за комисията за финансов надзор (ЗКФН), така и независимия регулаторен статут на КФН, съгласно нормативните актове на правото на Европейския съюз, допълва той.
Една от целите на цитираната Заповед е изземване на функции от компетентните органи, контролиращи дейността на КФН, а именно - Народното събрание и Сметна палата.  Освен това  обхватът на инспекцията е бил вече предмет на няколко независими проверки и одити, извършени от Сметната палата в последните месеци, допълва Мавродиев.