България би могла да спести 176 милиона евро от годишната си вноска към бюджета на ЕС през 2020 година, ако бъде утвърдена таксата върху финансовите трансакции.
Това се посочва в документи, разпространени днес от Европейската комисия по повод очакваното отражение от въвеждането на таксата, съобщава БТА. Досега бюджетът на ЕС се формира в 84 процента от националните вноски на държавите от Общността. Комисията очаква въвеждането на таксата върху финансовите трансакции да намали вноските наполовина.
ЕК отбелязва, че досега финансовият сектор не плаща ДДС и е редно да участва по-достойно в справянето с кризата.
Според финансовите експерти на комисията новата такса би довела до 54,2 млрд. евро в бюджета на ЕС през 2020 година. Предложенията на комисията бяха представени днес от еврокомисаря за бюджета и финансовото планиране Януш Левандовски.
България е категорично против едностранно въвеждане на този данък.
Вноската ни в бюджета на ЕС към края на миналата година е 779.2 млн. лв.
С около половин милиарда лева могат да се увеличат приходите в държавния бюджет, ако се въведе европейски данък върху финансовите операции, твърди обаче зам.-председателят на бюджетната комисия в Европалрамента Ивайло Калфин. Той уточни, че освен намаляването на вноската в европейския бюджет наполовина още 90 млн. евро ще влязат пряко в бюджета. Това е така, защото една трета от събраните средства ЕК предлага да влязат директно в националните бюджети, а две трети – в европейския, цитира го Дарик.