То е на собственика на „Горубсо-Мадан" Валентин Захариев. В също време бизнесменът е под силен натиск от обществеността в региона да се раздели с инвестициите си там. Причината е неизплатените с месеци заплати в „Горубсо-Мадан" и ОЦК Кърджали. Наложи се премиерът Борисов да командирова министри в размирния град, а образователният министър Игнатов успя да потуши намеренията на стачкуващите работници да спрат децата си от училище. Захариев обеща да плати заплати до края на седмицата, но синдикати и миньори не му вярват.

Според лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев към момента има две структури с интерес към „Горубсо-Мадан" и ОЦК „Кърджали".

По думите на председателя на местния парламент в родопския град Хайри Садъков, има сериозно недоволство от населението на Мадан, тъй като хората се опасяват, че при технологията се отделят опасни отпадъчни продукти.

Миньорите и техните семейства също са се обявили против предложението. Техният протест заради неизплатени заплати и искане за прекратяване на концесията на собственика на „Горубсо-Мадан" продължава вече трета седмица.

Над 300 души от община Мадан вече са се подписали срещу изграждането на инсталация за преработване на вторични цинк-съдържащи суровини на Горубсо.  Има и подписка за недопускане Валентин Захариев да изгражда сметище за вторични отпадъци от цинк - от Кърджали да премести тая площадка в Мадан. Това е крайно опасно и отровно за населението, децата и подпочвените води, и екологията. Ние живеем в този град и не желаем нашите деца, както и ние, да бъдем тровени, казват местните.

Ситуацията в „Горубсо-Мадан" ще бъде обсъдена на пресконференция в КТ „Подкрепа" - Пловдив. Подготовка на съдебни искове и обявяване в несъстоятелност на минното предприятие с гарантирани вземания на работниците - за това настояха от синдиката след среща с миньорите в края на миналата седмица.
Юристи на КТ „Подкрепа" подготвят документи за завеждане на дела. Има данни и за неправомерно отнемане на средства от работните заплати, което ще се обследва допълнително, заяви пловдивският лидер на синдиката Атанас Кръстев.

Не вярваме на ултиматума до петък заплатите на работниците от „Горубсо Мадан“ да бъдат изплатени. Няма действия в посока да се оправят нещата в рудниците на Мадан. Това коментира в сутрешния блок на България он ер Пенчо Токмакчиев, председател на ФНСМ към КНСБ. В момента не се смогва да се изпомпа водата от мините, за да не се наводнят работните помещения, причината за това е, че има режим на тока, обясни още представителят на синдикатите. Той опроверга информацията, че във фабриката са инвестирани около 12 млн. лв. Не е направена нито лев инвестиция, отсече Токмакчиев. По думите му - миньорите там работят в най-лошите условия под земята – нямат лампи, нито лични самоспасители. Работят, както се е работело през ХХ-ти век, уточни Токмакчиев.

Ултиматум да изплати всички заплати на работниците от „Горубсо-Мадан" до петък е поставил финансовият министър Симеон Дянков на концесионера на дружеството Валентин Захариев. В противен случай Захариев е заплашен от пълна данъчна проверка.