Докато безизходното положение на Запада с Иран се изостря, цените на петрола се покачиха този месец, като достигнаха върха си от $ 128 за барел след 2008 г., докато пазарите се подготвят за санкциите на Европейския съюз срещу иранския суров петрол, което би могло да изключи част от глобалното предлагане. Говорейки пред репортери в катарски столица Доха, г-н Наими заяви, че иска да разсее този песимизъм на пазара и широко разпространия страх, че светът може бъде изправен пред повторение на увеличението на цените на петрола от 2008 г., което е предвестник на глобалната рецесия, пише „Файненшъл таймс”, цитиран от "Фокус".
Изявлението доведе до намаляване на цените снощи, но тази сутрин петролът, сорт Брент отново се търгува над 124 долара за барел. Причина бе  отчетеното изненадващо понижение на запасите на САЩ, изтълкувано като знак, че
търсенето вероятно се подобрява.
Американският институт по петрола обяви късно снощи, че запасите от суров петрол на САЩ са се понижили с 1,4 милиона барела през миналата седмица, нарушавайки тенденция през последните два месеца на повишение. Анализаторите, анкетирани от Платс (Platts), подразделението за енергийна информация на МакГроу-Хил кос. (MacGroaw-Hill Cos.) бяха прогнозирали увеличение на запасите с 2,1 милиона барела. Запасите на бензин са намалели с 1,4 милиона барела миналата седмица, а на дестилати са се увеличили с 600 000 барела, предаде БТА.
Междувременно Съединените щати решиха да не налагат едностранни санкции срещу 11 от 23 страни - основни вносители на ирански петрол, съобщиха световните агенции. Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън обяви, че Вашингтон ще направи изключения за Япония и 10 страни от ЕС при налагането на новите си санкции срещу финансови институции, които внасят петрол от Иран. Изключенията са за срок от 180 дни с възможност за удължаване. Те касаят Япония, Белгия, Великобритания, Чехия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Холандия, Полша и Испания. В изявлението на Клинтън се отбелязва, че тези 11 страни значително са намалили вноса си на ирански петрол. В списъка на изключенията обаче не са включени Китай и Индия, които са двата най-големи вносители на ирански суров петрол, нито съюзниците на САЩ Южна Корея и Турция, които са в челната десятка на най-големите потребители на ирански петрол. Санкциите се изразяват в това, че може да се блокира сметката в САЩ на финансови институции от избраните страни, които имат отношения с Иранската централна банка.
Средната цена на дизела у нас достигна 2.68 лв., а цената на безоловния бензин - 2.63 лв., което е слабо понижение за дизела, информира сайтът energy.eu