Отреждането на първо място на работниците в списъка на кредиторите при несъстоятелност преди обезпечените вземания обезсмисля правните институти на залога, ипотеката, запора и възбраната, като инструменти, осигуряващи сигурността на търговския оборот и кредитирането, съобщават от БСК позицията си по проекта на Закон за изменение и допълнение на Търговския закон.
Той бе представен вчера заедно с изменения в Гражданския процесуален кодекс, които включват обявени по-рано идеи на социалния министър Тотю Младенов за допълнителна защита на работниците, чиито заплати се бавят.
Според камарата липсата на правна сигурност, на предвидимост в търговските отношения, както и блокирането на кредитната дейност на банките ще има изключително негативни последици за икономиката, в това число и за трудовата заетост.
Неизплащането или забавянето на трудовите възнаграждения на работниците и служители в повечето случаи се дължи на обективни причини, често независещи от него (невъзстановен данъчен кредит по ДДС, запориране на сметки от данъчната администрация като обезпечение, забавени плащания по линия на продажбите и т.н.), според организацията
С оглед на факта, че вземанията по трудови правоотношения не са търговски вземания, и с цел защита на правата на работниците и служителите е създаден специален гаранционен механизъм и фонд -  "Гарантирани вземания на работниците и служителите".
Предназначението на фонда е да осигури защита на работниците, когато спрямо техните работодатели е открито производство по несъстоятелност. С тази цел работодателите са задължени да внасят определени месечни вноски във фонда. Предложението не допринася съществено и за реално събиране от работниците на дължимите им възнаграждения. Производството по несъстоятелност е изключително сложна и бавна процедура, която не би могла да бъде водена от работник без адвокатска защита, а това означава и допълнителни разходи в продължителен период от време., съобщават още в позицията си от БСК.