Компанията "Епъл" най-сетне призна, че има повече пари, отколкото й трябват, предаде Асошиейтед прес.

Но това няма да се отрази върху цените на телефоните и таблетите произвеждани от компанията. Излишъкът от средства ще бъде използван за изплащане на дивиденти и за обратно изкупуване на акции.
По последни оценки "Епъл" разполага с пари и ценни книжа на обща сума 97,6 милиарда долара. Това я прави най-скъпата компания, чиито акции се търгуват на фондовата борса. Компания не спира да харчи парите, спечелени благодарение на авангардни идеи и умело ръководство.
Покойният изпълнителен директор Стив Джобс до последните дни от живота си бе против изплащането на дивиденти и насочваше свободните средства към инвестиции в информационни центрове, закупуването на компоненти, научни изследвания, придобиване на компании и осъществяването на амбициозни проекти - например изграждането на нов главен офис на компанията с обща разгъната площ близо 280 хиляди квадратни метра.
Вчера компанията обяви, че ще започне да плаща редовен тримесечен дивидент от 2,65 долара на акция от юли, а от началото на финансовата 2013 година ще изкупи свои акции за до 10 милиарда долара.
Компанията просто не може да харчи толкова бързо, колкото печели, посочва АП. От петък насам "Епъл" продаде над 3 милиона броя от новата версия на своя таблет iPad3, който се отличава с по-мощен процесор и много по-добри графични възможности от предшественика си. Цената на iPad3 започва от 499 долара.
Данните за продажбите на "Епъл" тласнаха вчера цената на акциите и над 600 долара, съобщава БТА.