Това показва тазгодишното изследване на БСК, проведено сред 500 мениджъри в периода 20 ноември - 7 декември 2011 г. Според 70% от участниците в проучването бизнес климатът през 2011 г. се е влошил. За 53% от фирмите годината е била по-неуспешна от предходната.
Мнозинството - 71%, очакват задълбочаване на кризата през 2012 г., а оптимистите са едва 13%.
Едва 8% от анкетираните планират да увеличат броя на работните места във фирмите си, а 29% планират съкращения. Други 17% все още не са взели решение по този въпрос. 46% не смятат да променят броя на работните места спрямо тази година.
Приблизително същата е пропорцията и по отношение нивото на трудовите възнаграждения, като едва 9% от анкетираните проявяват готовност за увеличение на заплатите в техните компании, половината работодатели (51%) възнамеряват да запазят нивото на заплащане, всеки пети (22%) обмисля намаление на заплатите, а 18% все още не са решили.
Кризата е довела до спад на продажбите на 70% от фирмите. Тя се е отразила сериозно и върху финансовата стабилност на фирмите. На въпрос „Имате ли проблеми при изплащане на банковите си кредити?" 25 на сто от запитаните отговарят, че им се е наложило да преструктурират кредитите си, 11 % признават, че имат просрочени плащания, но 27% твърдят, че успяват да обслужват безпроблемно кредитите си. Всеки трети запитан (37%) твърди, че няма кредити.