Републиканците и демократите в Сената на САЩ се обединиха около план за осигуряване на държавно финансиране ден преди изтичането на крайния срок, информира в. "Файненшъл таймс Дойчланд".
Компромисът, който бе постигнат тази нощ, обаче не осигурява приемането на целия бюджет за 2012 година, отбелязва изданието. Споразумението, което все пак предотвратява непосредствения крах на държавните финанси, предвижда първоначално двумесечно удължаване на временното финансиране, заяви председателят на мнозинството на демократите в Сената Хари Рийд.
Без това удължаване след 1 януари биха се повишили данъците на милиони американци, биха се появили проблеми с осигуряване на обезщетенията при безработица, а редица държавни институции биха били принудени да спрат работа.
Сигнал за възможен пробив в спора по бюджета, който продължава вече месеци, дойде в сряда вечерта, когато демократите се отказаха от искането си данъците за богатите да се вдигнат, припомня "Файненшъл таймс Дойчланд".
Именно въпросът за данъците бе основната пречка в спора за бюджета.
Демократите, които контролират Сената, искат да има данък за богатите и да изтекат десетгодишните облекчения за тях, като това компенсира отстъпките по данъка за работниците. Републиканците, очаквано, са против.