Унгарският парламент одобри проектозакон, който насилствено ще прехвърли повечето авоари на частните пенсионни фондове на държавата като част от опитите на Унгария да намали публичния дефицит, съобщава АФП, цитирана от "Фокус". 
 Националното събрание прие с 250 гласа "за", 58 "против" и с 43-ма въздържали се закона, с който на практика се премахва смесената пенсионна система, въведена през 1998 г. Законът дава срок до края на февруари (а не до края на януари, както бе в първоначалния вариант) на трите милиона унгарци, които правят вноски в частен пенсионен фонд, да решат дали ще се включат в държавната система със сумата, натрупана от тях до момента.
Досега те имаха възможността да влагат част от парите, заделяни за пенсия, в частна институция с надеждата да получат по-голяма пенсия. Тези вноски вече бяха пренасочени за 14 месеца към държавната хазна по силата на план за строги икономии, припомня Франс прес, цитирана от БТА. С взетите мерки от консервативното правителство унгарците, които продължат да внасят в частни фондове, ще загубят всичките си права за получаване на държавна пенсия след изтичането на 14-те месеца.
В момента авоарите в частните пенсионни фондове възлизат на около 11 милиарда евро.
Гласуваните промени ефективно позволяват на унгарското правителство да се възползва частните пенсионни активи за намаляване на бюджетния дефицит, като същевременно се избягват сурови мерки, отбелязва  "Ройтерс".
 
Според икономисти с пенсионната реформа правителството на Виктор Орбан  ще намали дефицита под 3% от брутния вътрешен продукт през следващата година. Планът обаче е силно зависим от икономически растеж.
Подобно на Унгария, у нас също бе гласувано в парламента прехвърлянето на активите на частните професионални фондове в държавния универсален пенсионен стълб, което предизвика острата реакция на опозицията.