Заместник-министърът на енергетиката Станислав Тодоров е предложен от "Продължаваме промяната" за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране. Това потвърди председателят на ресорната парламентарна комисия Радослав Рибарски (който е специалист по енергийни проекти), цитиран от БНР. Той очаква Тодоров да оглави регулатора съвсем скоро.

"Това е предложението и очаквам до седмица, десетина дена тази процедура да може да мине."

Предложението не е изненада, при обсъжданията на промените в Закона за енергетиката от опозицията казаха, че за председател ще бъде издигната кандидатурата на наскоро назначен заместник-министър на енергетиката.

На 19 януари Станислав Тодоров бе назначен със заповед на министър-председателя Кирил Петков на длъжността заместник-министър на енергетиката.

Тодоров е завършил право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и Международно търговско право в Централноевропейския университет в Будапеща.

Станислав Тодоров има девет години мениджърски опит в сектор енергетика по време на работата си в AES Марица Изток 1.

През последните години е ръководил отдели за търговски договори, доставки и логистика в частния сектор.

При дискусиите по промените в закона днес от опозицията опонираха, че единственият аргумент за намаляването на членовете на КЕВР е управляващите да си "сложат свой човек за председател за КЕВР, както и да превземат цялата комисия".

Спор при обсъжданията предизвика разширяването на дефинициите на легалните термини "стаж в областта на енергетиката" и "стаж в областта на водоснабдяването и канализацията". Според гласуваните изменения, като такъв се признава и стажът в органи на Европейския съюз, както и при търговци с аналогичен предмет на дейност, но регистрирани и/или лицензирани в друга държава членка. Така за стаж в енергетиката ще се приема и стаж в областта на финансите, счетоводството, търговията с финансови инструменти или банковото дело, свързано с енергийния сектор.