Турската петролна рафинерия Тюпраш обяви днес, че планира да инвестира 5 милиарда долара до 2035 г. и общо 10 милиарда долара до 2050 г. като част от стъпките, които ще бъдат предприети, за да стане въглеродно неутрална компания, съобщи Анадолската агенция.

Компанията представи днес своя "Стратегически план за преход" в опит да намали въглеродния си отпечатък.

Благодарение на инвестиции, насочени към нови енергийни ресурси и проекти за енергийна ефективност, Тюпраш предвижда да намали въглеродните си емисии с 27 процента до 2030 г. и с 35 процента до 2035 г. в сравнение с нивата от 2017 г., преди да стане въглеродно неутрална през 2050 г.

Като част от плана компанията ще инвестира най-вече в нови енергийни ресурси като устойчиви авиационни горива, зелен водород и електричество с нулеви въглеродни емисии.

През новия период ще се съсредоточим върху устойчивото рафиниране, биогоривата, електричеството с нулеви въглеродни емисии и зеления водород. Нашата силна страна - рафинирането, ще бъде основният двигател на нашия преход, посочи генералният директор на Тюпраш Ибрахим Йелменоглу на пресконференция днес.

Тюпраш ще отдели близо 2,3 милиарда долара до 2035 г. за енергийна ефективност, модернизация, декарбонизация и проекти за производство с висока добавена стойност, каза Йелменоглу. Същевременно рафинирането се очаква да съставлява 90 процента от оперативния приход на компанията до 2030 г. и 70 процента между 2030 и 2050 г.

Повечето от средствата, които ще спечелим от рафинирането, ще бъдат насочени към нови области и намаляване на нашия въглероден отпечатък, като същевременно целим да продължим с нашата политика на високи дивиденти, каза Йелменоглу.

С времето водородът ще стане наш основен търговски продукт, а не просто страничен продукт в нашия производствен процес, отбеляза той.

С плановете си за инсталирана мощност от 1 гигават до 2030 г. и 2,5 гигавата до 2035 г. компанията цели да осигури на потребителите електроенергия с нулеви въглеродни емисии.