С ръст на цените на петрола започна азиатската търговия тази седмица на фона на опасения за глобалните доставки заради ескалиращите конфликти в Близкия изток и между Русия и Украйна, предаде Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се покачиха с 52 цента или 0,6 на сто до 85,95 долара за барел.

Котировките на американския лек суров петрол поскъпнаха с 55 цента или 0,7 на сто до 81,18 долара за барел.

И двата показателя поевтиняха с по-малко от 1 на сто миналата седмица спрямо предходната седмица, като причина за това беше нарастващият курс на долара.

"Ескалиращото геополитическо напрежение, съчетано с увеличаването на атаките срещу енергийни съоръжения в Русия и Украйна, заедно с намаляващите надежди за прекратяване на огъня в Близкия изток, породиха безпокойство относно глобалните доставки на петрол", каза Хироюки Кикукава, президент на "ЕнЕс Трейдинг" (NS Trading), подразделение на "Нисан Секюрити" (Nissan Securities).

Междувременно броят на петролните платформи в САЩ намаля с една до 509 миналата седмица, показват данни от фирмата за енергийни услуги "Бейкър Хюз" (Baker Hughes), което показва по-ниски бъдещи доставки.