Цените на петрола се движат с леко повишение на фона на продължаващите опасения около кризата в Близкия изток след вчерашния им рязък спад, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се повишиха с 18 цента или 0,2 на сто до 76,30 долара за барел.

Котировките на американския лек суров петрол отчетоха ръст с 0,1 на сто или 6 цента до 70,83 долара за барел.

Вчера стойността на контрактите се понижи между 3 и 4 на сто заради рязкото намаление на цените от страна на най-големия износител Саудитска Арабия и увеличаването на добива на ОПЕК.

"Рязкото намаляване на цените на Саудитска Арабия и увеличеното производство на ОПЕК компенсираха опасенията за доставките, причинени от ескалиращото геополитическо напрежение в Близкия изток", каза анализаторът на "СиЕмСи Маркетс" (CMC Markets) Леон Ли.

Относно войната в ивицата Газа израелската армия заяви, че битката й срещу "Хамас" ще бушува през цялата 2024 г., което предизвика опасения сред пазарните участници, че конфликтът може да прерасне в регионална криза и да наруши доставките на петрол в Близкия изток.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в Тел Авив късно вчера, за да информира израелските служители за двудневните си разговори с арабските лидери относно прекратяването на войната.

Проучване на Ройтерс в края на миналата седмица установи, че производството на петрол от ОПЕК се е увеличило през декември, а ръстът на добивите в Ангола, Ирак и Нигерия компенсират продължаващите съкращения от Саудитска Арабия и други членове на по-широкия алианс ОПЕК+.

По-високото предлагане накара Саудитска Арабия да намали официалната продажна цена през февруари на своя водещ арабски лек суров петрол за Азия до най-ниското ниво от 27 месеца.