Цените на петрола се покачиха леко в днешната азиатска търговия, продължавайки тенденцията от миналата седмица, когато скочиха с 4 на сто, заради ограничените доставки и нестихващото геополитическо напрежение, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 3 цента до 85,37 долара за барел.

Договорите за американски лек суров петрол се покачиха с 10 цента до 81,14 долара за барел.

Геополитическите рискове остават високи, посочват анализаторите от Ей Ен Зет (ANZ) и дават за пример продължаващите украински атаки с дронове срещу руски рафинерии.

В събота такава атака причини за кратко пожар в рафинерията "Славянск" в Краснодар, която преработва по около 170 000 барела петрол дневно.

Според анализ на Ройтерс, през първото тримесечие на годината атаките са довели до намаляването на руския преработвателен капацитет със 7 на сто.

В неделя пък израелският премиер Бенямин Нетаняху потвърди, че е одобрил планове за атака на селището Рафа в Ивицата Газа, където в момента се намират около милион разселени палестинци.

През тази седмица инвеститорите чакат срещата на Управлението за федерален резерв (УФР) във вторник и сряда с надежда за повече яснота кога ще започне намаляването на лихвените проценти, посочва анализатор в Ай Джи (IG).

УФР ще запази сега лихвите без промяна, а свалянето вероятно ще започне през юни, посочват от Ай Джи. По-ниските лихвени проценти биха стимулирали търсенето и петролът би поскъпнал.