Турция повиши днес Специалния потребителски данък (СПД) върху дизела и бензина с решение, публикувано в турския държавен вестник. В комбинация с повишения преди това ДДС това доведе до скок от 6 турски лири наведнъж в цената на горивата, съобщава турската телевизия Халк ТВ.

В поредния ход за укрепване на държавните финанси данъчната ставка за бензина беше увеличена на 7,52 турски лири за литър от 2,52 лири (0,1 долара), а данъкът върху дизеловото гориво се повиши на 7,05 лири от 2,05 лири преди това.

Така, литър бензин от 28 лири поскъпна на 34 лири, а дизелът от 26 лири - на 32 лири. Цената на автогаза нарасна с 4 лири до 16 лири за литър.

Това е поредното увеличение на горивата в периода след изборите в Турция през май, отбелязва телевизията. На 16 май 2023 г. средната цена на бензина беше 19-20 лири за литър. С повишаването на СПД един литър бензин стана 34 лири. При дизела съпоставката за същия период свидетелства за скок от 19 на 32 лири. Това означава увеличение с до 60 процента, изчислява Халк ТВ.

Скокът на цените на горивата ще причини огромни загуби за милиони търговци, земеделски производители и компании, които трябва да купуват гориво всеки ден, пише БТА.

Стъпката, която има за цел да подпомогне финансирането на приетия допълнителен бюджет за 2023 г. на стойност 1,12 трилиона лири (42,2 млрд. долара), може същевременно да стимулира инфлацията, която спадна до 38,21 на сто през юни след 24-годишен максимум от 85,51 процента през октомври миналата година, посочва Ройтерс.

Бюджетният дефицит нарасна до 263,6 млрд. лири през първите пет месеца на годината от 124,6 млрд. лири година по-рано. По-големият дефицит до голяма степен се дължи на увеличените разходи преди изборите през май, на които президентът Тайип Ердоган се кандидатира за трети мандат, както и за възстановителните работи след земетресенията от февруари в Южна Турция, отбелязва още агенцията. Земетресенията, при които загинаха повече от 50 000 души, се очаква да струват на Турция общо над 100 млрд. долара.