В рамките на участието си в конференцията за възстановяването на Украйна, която се провежда в Берлин министърът на енергетиката Владимир Малинов проведе двустранна среща с помощник държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси на САЩ Джефри Паят.

"Инициативата на газопреносните оператори на Гърция, България, Румъния, Унгария, Словакия, към която впоследствие се присъединиха Украйна и Молдова, е ключов проект за енергийната сигурност в целия регион на Югоизточна Европа", подчерта Малинов, цитиран в съобщение на министерството.

От своя страна Джефри Паят препотвърди подкрепата на страната си за инициативата, която позволи осигуряване на допълнителни количества втечнен природен газ, включително от САЩ, за държавите от региона и за Украйна. Той отбеляза и положителния напредък на българската страна по реализацията на проекта.

Двамата подчертаха успешно приключилият процес по диверсификация на ядреното гориво, в които сътрудничеството с американската страна е от ключово значение. В рамките на приключилия планов годишен ремонт пети блок на АЕЦ "Козлодуй" бе зареден с гориво, произведено от Уестингхаус". Така за първи път в своята история блокът вече работи с алтернативно гориво, акцентира Малинов.

По-рано българският енергиен министър проведе двустранна среща и със своя украински колега Герман Галушченко. Двамата отбелязаха напредъка при реализацията на Вертикалния газов коридор. "Стратегическият проект е израз на солидарност с Украйна и е от ключово значение за гарантиране на енергийната сигурност след предстоящото заместване на доставките на руски природен газ след 1 януари 2025 г.", подчерта Малинов.

Герман Галушченко запозна министър Малинов с енергийната ситуация в страната по време на военните действия, вследствие на които са разрушени над 40% от мощностите за производство на електроенергия. "Обсъждаме възможността дружества от групата на "Български енергиен холдинг" ЕАД да дарят на украинската страна оборудване на стойност над 1 млн. лв., което да подпомогне възстановяването на производствените мощности", обяви Малинов.

Да бъде създаден коридор за износ към Украйна на електроенергия, произведена в България, е друга тема, която обсъдиха двамата министри. По думите на Владимир Малинов, това ще е реална помощ за украинското население, особено през зимните месеци.

През миналата седмица България е изпратила на Украйна общите условия на договора за продажба на оборудването от площадката на АЕЦ "Белене", стана ясно още при срещата на Владимир Малинов и Герман Галушченко. Припомняме, че проверката на годността и начина на съхранение на оборудването приключи успешно.

Владимир Малинов и Герман Галушченко

Снимка: Министерство на енергетиката