Декарбонизацията е основна тема през последните години, каза изпълнителният директор на "Аурубис България" и президент на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) Тим Курт по време на конференция в София на тема "Декарбонизация - българският преход и актуални практики от бизнеса", организирана от ГБИТК в партньорство с Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК).

В конференцията участват компании от Франция, Германия, Белгия и България, като намерението е тя да ускоридекарбонизацията у нас.

Тим Курт отбеляза, че пътят към декарбонизацията е предизвикателен за всички. От една страна индустриите инвестират в намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда. От друга страна се консумира енергия, но войната в Украйна усложнява геополитическата ситуация и ситуацията с енергийните източници.

Соларните панели, новите решения, всички нови технологии имат принос в областта на декарбонизацията, добави Курт. Според него има предизвикателства, но се работи за по-доброто бъдеще на България в Европа.

Почти непосилната цена на електроенергията също поражда предизвикателства. 

"Аурубис" е водещ световен доставчик на цветни метали и един от най-големите преработватели на мед в света. При посещението си в Германия преди няколко дни държавният глава Румен Радев посети централата на "Аурубис" в Хамбург, компания, която първа в света използва водород вместо природен газ за производство на мед по експериментален проект.

Декарбонизацията е една възможност да се индустриализира България и да се придаде европейска сигурност, каза на свой ред по време на конференцията управителят на "Аркадиа Инженеринг" ЕООД и главен секретар на Управителния съвет (УС) на Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК) Димитър Атанасов.

Атанасов добави, че има статистика, свързана със замърсяването на въздуха, което води до милиони жертви всяка година, макар че това не е официално признато. България се нарежда в първата десетка от тези държави и това трябва да бъде променено. Впечатленията на Атанасов са, че български общини, дори и когато имат финансови ресурс, подценяват ситуацията.

"Може би гледат много краткосрочно и не наблягат достатъчно за насърчаване на потенциала на чистата енергия", заяви главеният секретар на УС на ФБТИК.

В момента цените на петрола са много високи и затова трябва да се намерят решения, за да може икономиките да вървят напред с по-добри алтернативни източници на енергия, допълни Атанасов. Според него е необходимо да се черпи опит от водещите страни в тази област, които са най-вече Франция, Германия.

Япония също е напреднала много в това отношение. Той даде за пример, че във Франция националната нисковъглеродна стратегия си е поставила високи цели от 2015 г. до 2050 г. за постигане на намаляването на емисиите от парникови газове с 81 процента. Атанасов е на мнение, че ако се постигат тези цели за декарбонизация, това може да се разглежда и като усилия за възможност за индустриализация на европейските страни.