Съществува възможност за разширяване на капацитета на газовия интерконектор между България и Сърбия от 1,8 на 3,2 милиарда кубични метра, каза днес генералният директор на сръбската газова компания "Сърбиягаз" Душан Баятович, цитиран от Танюг и БТА.

Баятович посети днес газовата измервателно-регулационна станция "Трупале" на газовия интерконектор между България и Сърбия в град Ниш и посочи, че Сърбия би могла да изгради и нов газопровод от Ниш, през Белград до унгарската граница, като така практически гръцкият терминал за втечнен природен газ в Александруполис би се свързал с едно от най-големите газохранилища в Европа - австрийското Баумгартнер.

"Това означава, че можем да се свържем с източниците на газ в Северно море", отбеляза той.

Той обяви и изграждането на интерконектор към Румъния и Република Сръбска в Босна и Херцеговина.

В посещението на "Трупале" участва и директорката на Службата за евроинтеграция и икономика в Делегацията на Европейския съюз в Сърбия Андреа Хонубер. Тя посочи, че днес е видяла резултатите на практическото и икономическото сътрудничество между Сърбия и ЕС в изграждането на газопровод между Сърбия и България.

"Този газопровод ще увеличи достъпа на Сърбия до източници на снабдяване с газ и ще повиши енергийната сигурност. Газопроводът е от изключителна важност както в икономически, така и в политически смисъл - за защитата на енергията, енергийните потребности на сръбската индустрия и домакинства и за намаляването на зависимостта от един снабдител", каза Хонубер.

Тя отбеляза, че с тази инвестиция ЕС потвърждава важността, която придава на енергийния преход и намаляването на въглеродните емисии в Сърбия.

Междусистемната газова връзка между България и Сърбия бе пусната в експлоатация в началото на декември миналата година. Тя е с обща дължина около 170 км от Нови Искър, България, до Ниш, Сърбия, от които около 62 км са на българска територия. Газовата връзка е с капацитет до 1,8 млрд. м3/г. с възможност и за реверсивен поток.