В България има залежи на природен газ, заяви шефът на "Овергаз"

"В България има газ - и на сушата, и в морето. Има инвеститори, които са готови да инвестират и да извършват проучвания. Но българското законодателство за получаване на концесия за добив на природен газ е така направено, че на всяка крачка инвеститорите стават жертва на бюрократи и чиновници", заяви шефът на "Овергаз" Светослав Иванов в интервю по бТВ.

Той уточни, че не говори за шистов газ, но и той е вариант, защото вече има безопасни технологии за добива му.

По думите му газификацията на 1 млн. български домакинства, което е абсолютно изпълнима задача за българския газов бизнес, ще спести много повече въглероден двуокис, отколкото затварянето на централите в Пернишкия басейн.

"В момента около 500 000 българи се отопляват на газ. Парламентът така не прие компенсация за тях заради увеличената цена на синьото гориво от началото на януари. Това се дължи или на некомпетентност, или на зависимост на българските депутати", коментира шефът на "Овергаз".

"Ние по принцип сме против намесата на държавата на пазара, но по лошото е да не го прави за всички граждани", допълни той.

Само преди три дни КЕВР реши, че природният газ за февруари ще бъде по-евтин с 30% и ще се търгува за 130 лева  за мегаватчас без такси и налози.