Правителството на Република Северна Македония реши да започне процес на реализиране на международни инвестиции, като първата стъпка към реализирането на стратегическите цели за енергийна независимост, сигурност и безопасност и фокусиране върху алтернативни източници на газ, предава БТА.

Чрез електроцентрали на Северна Македония правителството стартира процес за резервиране на мощности за втечнен природен газ от терминала в Александропулис (Гърция), което ще повиши сигурността на доставките на природен газ за гражданите, се казва в прессъобщение на правителствената пресслужба.

Това е първа стъпка към реализирането на стратегическите цели за енергийна независимост, сигурност и безопасност и фокусиране и върху алтернативни източници на газ. Реализацията на тази инвестицията ще означава откриване на втори маршрут, т.е. доставка към Република Северна Македония на втечнен газ от други страни, което е потенциално увеличаване на капацитета за доставка на газ в страната, ще се отрази на либерализацията на пазара, а оттам и на конкурентоспособността на цените, се казва в прессъобщението.

Освен надеждното и дългосрочно снабдяване с втечнен природен газ за гражданите, се очаква и увеличаване на инвестициите в газификация. Предвид настоящата енергийна криза в Европа и в страната, това е конкретна стъпка, която трябва да даде резултат за стабилизиране на енергийните доставки в Република Северна Македония. Изпълнението на този проект, който е обявен за проект от особен интерес на Европейския съюз и за който Европейската комисия е дала подкрепа, осигурява ефективна интеграция с други важни инфраструктурни проекти за природен газ на регионалния пазар, пише в съобщението от правителствената пресслужба в Република Северна Македония.