Правителството на САЩ е разговаряло с няколко международни енергийни компании относно плановете им за алтернативни доставки на природен газ за Европа, в случай че евентуална война между Русия и Украйна попречи на руските доставки. Това съобщиха вчера за Ройтерс двама представители на САЩ и два индустриални източника.

Според източниците, пожелали анонимност, чиновници от Държавния департамент са се обърнали към компаниите с въпрос откъде могат да дойдат допълнителни доставки при нужда. Компаниите отговорили, че глобалните доставки са ограничени и че са достъпни малки количества природен газ, който да замести големите обеми от Русия.

Дискусиите от американска страна са били оглавявани от старшия съветник по енергийна сигурност Еймъс Хохстийн. От външнополитическото ведомство на САЩ не са поискали от компаниите да увеличават добива, уточни един от източниците. По думите му разговори по темата са били водени и с Европейската комисия.

Ако количествата по газопроводите от Русия за Европа намалеят, европейските купувачи трябва да компенсират недостига с доставки на втечнен природен газ (LNG). Очаква се тази година САЩ да увеличат износа на втечнен природен газ и да станат най-големият доставчик в света на тази форма на енергоносителя.

При закупуването на американски и катарски LNG Европа се конкурира с Китай и Япония, които също имат затруднения в енергетиката, отбеляза Ройтерс.