Ефективността на мрежата за пренос на електроенергия от 2007 година досега се е повишила 2,5 пъти, а мрежовите цени са доста по-ниски от посочената година, което се дължи на намаляване на загубите, но това не може да продължава. Изискват се инвестиции и промяна на регулаторния подход, защото равносметката е, че електроразпределителната мрежа е подарила на българските потребители 1 година безплатна енергия.

Това коментира енергийният експерт и член на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт (EMI) Иванка Диловска на конференцията "Европейската зелена сделка и българският енергиен преход", организирана от EMI и Дипломатическия институт към МвнР. Особено като се има предвид, че електроразпределителните мрежи ще са в центъра на енергийния преход, предупреди експертът.

По нейните думи, за да може да се "влезе в крак" със зелената сделка, страната ни ще трябва да предприеме и осъществи много по-голяма промяна, включително и за електроразпределителните мрежи.

Снимка: Маринела Арабаджиева, 3e-news.net

Зелената сделка не обхваща само въглищата. Напротив. Електроразпределителните мрежи ще са в центъра на енергийния преход. Ако този сектор не се промени, то ще се забави и самият енергиен преход. Още повече, че зелената сделка става все по-амбициозна. Обсъжда се намаляване на въглеродните емисии с 55-60%. Това ще доведе до конвертиране на всички останали цели и по-високи нива.

"При това положение целта за възобновените енергийни източници (ВЕИ) също се увеличава до 38-40%. Отнася се и за енергийната ефективност. Това ще доведе до искането за увеличаване на националния принос и до промяна в българския Национален план за климат и енергетика", предупреди Диловска.

Тя каза още, че пред всяка страна стои въпросът за постигане на целите, заложени в зелената сделка с най-малко 35 %. "Това ще доведе до трусове и ще изисква повече пари. Означава преразглеждане на всички планове, за да се постигнат тези задаващи се нови цели", категорична беше Диловска.


За зелената сделка в детайли - четете в 3е-news.net