Миньори и енергетици от ТЕЦ "Бобов дол", "Топлофикация Перник" и рудниците в двете населени места излязоха на предупредителен протест днес, солидарно с колегите си от Комплекс "Марица Изток". Те са категорични, че закриването на базови мощности е национален проблем. Застрашават се енергийната и националната сигурност, както и хиляди работни места.

Повод за протестите на трите региона станаха вторите териториални планове за справедлив преход, които според протестиращите нито осигуряват преход, нито са справедливи. Възражение срещу записаното в тях има и местната власт в трите региона.

"Българското правителство има възможност и механизми, с които да предоговаря и отстоява националните си богатства и независимата си енергетика. Нещо повече - длъжни са да защитят хората", категорични са протестиращите.

Енергетици и миньори предупредиха, че няма да стоят безучастно, а някой друг да решава съдбата и бъдещето им. Те ще изпратят на правителството обща декларация за югозападен въглищен регион.

"Въпреки решението на Народното събрание от 12 януари 2023 година, което определи въглищните централи да работят до 2038 година, Правителството предлага скоростното приемане на "Териториални планове за справедлив преход", чиято единствена цел е унищожаването на българската въглищна енергетика. Тези планове нито са справедливи, нито ще осигурят преход. Вместо преход, те ще осигуряват приход за определени политико-икономически кръгове. Това са планове - изтъкани от полуистини и откровени лъжи. Планове, в които на миньорите се предлага да станат шивачи, а на енергетиците балнеолози. Планове, в които съсипването на 27 000 човешки съдби е наречено "критично социално-икономическо въздействие", се казва в декларацията.

Работниците настояват, докато не се осигури алтернатива, базовите мощности да продължат да работят, за да гарантират енергийния баланс, работните места и сигурността на енергийната система.

"Нито има как да се произвежда термална енергия от несъществуващ извор в Кюстендил, нито преквалификация за изчезващата шивашка индустрия е алтернатива за хората. Промените в Териториалните планове за справедлив преход са не просто задължителни, а критично наложителни за регионите. Единствената алтернатива, която сега виждаме в плана, е Терминал 2", смятат протестиращите.

Те настояват за запазване в експлоатация на въглищните централи до 2038 година, за приемане законово специална система за ранно пенсиониране на приближаващите до пенсионна възраст на засегнатите от енергийната трансформация, за гарантиране чрез нормативни актове, че доходите при евентуалната им преквалификация няма да бъдат по-ниски от сега получаваните и за затваряне на базови мощности на въглища само когато бъдат изградени заместващи базови мощности на други горива или технологии.