В Териториалните планове (ТП) не се поемат ангажименти по отношение на работата нито на "Мини Марица-изток", нито на електроцентралите. Toва е изключително важно да бъде казано и да бъде разбрано, каза енергийният заместник-министър Красимир Ненов по време на откриването на третата поред дискусия на тема "Бъдеще за енергийния комплекс "Марица изток" - перспективи и предизвикателства", която се проведе в Община Стара Загора, предаде БТА.

Ненов подчерта, че плановете имат за цел да адресират ефектите от прехода и да позволят да бъдат предприети мерки за хората, които биват засегнати от прехода във връзка с новите възможности, които се предлагат. От думите му стана известно, че има "лека ревизия" на някои от дейностите или направленията, които ще бъдат финансирани. Един от фокусите е рекултивация на терените на "Мини Марица-изток" в допълнение към това, което е ангажимент на мините като концесионер. Други области засягат новите индустрии, които се очаква да бъдат развити и да предложат нови работни места в района. Такива са по веригата на производство на водород, възобновяеми източници и т.н., обясни още Ненов.

Това, което установяваме през последните седмици, е действително дефицит на информация и липсата на достатъчно знания и споделяне с всички, които са пряко засегнати от плановете, както и от всички други решения, които правителството или конкретно Министерство на енергетиката има да взема, каза зам.-министърът.

Ненов обясни, че са направени редакции в Териториалните планове, които адресират въпроси, поставени през последните 8-9 месеца от страна на Европейската комисия, без адресирането на които ТП няма да бъдат придвижени напред. Това, което е най-съществено и липсваше в ТП до момента, е отразяване на темата за енергийния преход, обясни той.

Участие във форума взе и новият областен управител Ива Радева, която пожела дебатът днес да бъде експертен, а не политически, за да се намери решение да се излезе от тази патова ситуация и за държавата, и за региона. Ива Радева изрази надежда съвсем скоро да имаме конкретни решения как да се случи тази трансформация.

Напълно съм наясно, че комплексът "Мина Марица-изток" е ключов и основен за регион Стара Загора, но регионът има огромен потенциал да си остане стратегически за България, тъй като се намира между основните най-развити региони - София, Пловдив и Бургас, включително и на линията между Турция и Румъния, каза още тя. И подчерта, че има още 15 години тази трансформация да се случи и тя трябва да стане по най-правилния, справедлив и плавен начин.

Участниците в дискусията бяха посрещнати от протест на двете синдикални организации КТ "Подкрепа" и КНСБ. Те настояха за запазване на минно-енергийния комплекс и изразиха остро несъгласие с предложения вариант на ТП.

"Ние искаме да изразим нашата категорична позиция, че не сме съгласни с предложените Териториални планове и част от записаните в Плана за възстановяване и устойчивост неща", каза за БТА Бисер Бинев, лидер на КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток". Той е категоричен, че регионът на Стара Загора не трябва в никакъв случай "да бъде оставен на произвола на съдбата". Защото всичко, записано в ТП, е пожелателно, без никакви конкретики и с пълна неяснота", каза още той. Бинев допълни, че според него предвижданият преход нито е "плавен", нито "справедлив".

От 18:00 часа пред сградата на Община Стара Загора е насрочен и втори протест в защита на комплекса "Мини Марица-изток", организиран от сдружение с нестопанска цел "За Марица Изток".

Това е вторият протест на сдружението за последния месец.