Цените на тока за сряда на голяма част от европейските енергийни борси се понижиха, като спадът в България беше с близо 23% обратно под 200 евро за мегаватчас. Това показват данните на платформата energylive.cloud, съобщи БНР.

В сегмента "ден напред" с доставка в сряда (20 октомври) повишение на цените на електричеството бяха отчетени единствено в Унгария и Румъния (повишение с по 8,8%) до най-високо ниво в рамките на Европа от 263,89 евро за мегаватчас (MWh) и в двете държави, както и в Словакия (повишение с 37,5% до 226,22 евро за MWh).

В останалите европейски държави цените на електроенергията намаляват, като най-голям спад с 60,8% до едва 60,11 евро за мегаватчас бележат цените на тока за сряда в Германия. Цените в Полша продължават да остават ниски, намалявайки с 27,8% до 79,18 евро за MWh. Във втората по сила европейска икономика - френската, цените на ток се понижават с 38,4% до 101, 09 евро за мегаватчас, докато в Италия и Испания те все още остават над 200 евро за мегаватчаса, макар също да се понижават съответно със 7,3% до 232,34 и с 2,8% до 201,40 евро за MWh.

В България цената на тока в сегмента "ден напред" (за 20 октомври, сряда) бележи спад с 22,8% до средна цена от 190,29 евро (372,17 лева) за мегаватчас, след като цените за днес в сегмента "ден напред" удариха по време на търговията в понеделник рекорден връх от 481,81 лева, показват данните на Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

В рамките на пазарния сегмент "в рамките на деня" на БНЕБ обаче среднопретеглената цена на тока достигна във вторник (19 октомври) 439,61 лева за MWh, като в рамките на днешната търговия цената дори скочи за кратко до 750,02 лева за мегаватчас, след като търговията стартира на нива около и под 300 лева за мегаватчас.

От началото на октомври средната цена на електроенергията в нашата страна е 188,46 евро за мегаватчас, а от началото на годината е 83,69 евро за MWh, показват данните на платформата energylive.cloud.

ЕК не възразява на временно отпадане на ДДС за енергоносителите

"Важно е мерките, които се предприемат за противодействие на високите цени на енергоносителите, да бъдат временни". Това заяви днес еврокомисарят по въпросите на икономиката Паоло Джентилони на пресконференция. "Разбираме, че тези мерки са изключително необходими, особено за по-бедните домакинства", добави той. По неговите думи решенията, търсени чрез промяна или отмяна на данъци, не могат да бъдат трайни.

Джентилони отговори така на въпрос, свързан с обявеното снощи решение на Чехия временно да отмени ДДС върху тока и газа заради поскъпването на енергоносителите. Решението на чешкото правителство засега касае сметките за ноември и декември, и подлежи на одобрение от ЕК.