Полша се нуждае от удължаване и след 2028 г. на срока, определен от Европейския съюз, в който държавите от ЕС може да субсидират топлоелектрическите централи (ТЕЦ) на въглища.

Страната настоява разрешението да бъде в сила, докато през идното десетилетие пусне в експлоатация първата си атомна електрическа централа (АЕЦ).

Това заяви пред Ройтерс полският заместник-министър на околната среда Мачей Бандо, който отговаря за стратегическата енергийна инфраструктура, цитиран от БТА.

"Не се и съмнявам, че ще имаме нужда от топлоелектрическите централи на въглища, докато те по естествен път бъдат заменени от атомни електрически централи", заяви представителят на полското правителство.

Управляващите във Варшава планират да пуснат в експлоатация първата АЕЦ в страната до 2033 г. Миналия декември Полша даде зелена светлина за изграждането на 24 нови малки модулни реактора GE Hitachi BWRX-300, разположени в шест обекта - във Влоцлавек, Стави Моновске, Сталова Вола, Остроленка, Нова Хута и Домброва Гурнича.

Около 60 на сто от електрическата енергия в Полша в момента се произвежда от ТЕЦ-ове на въглища, посочва Ройтерс.

Властите в Полша обявиха в края на миналата година, че се стремят да ускорят постепенния отказ от употребата на въглища и планират да изградят инфраструктура за възобновяема и ядрена енергия, за да се справят с предизвикателствата, свързани с промените на климата, като същевременно осигурят сигурност в електроенергетиката.