Използването на въглища в световен мащаб се очаква да достигне рекордно равнище през 2023 г. на фона на засиленото търсене от страна на държавите с нововъзникващи и развиващи се икономики. Това сочи доклад на Международната агенция за енергията (МАЕ - IEA), публикуван днес и цитиран от Ройтерс и БТА.

През тази година година се отчита увеличение на търсенето на въглища с 1,4 на сто, като за първи път количествата, които се използват в глобален мащаб ще са повече от 8,5 милиарда метрични тона. Това става на фона на прогнозите за повишаване на използването на въглища в Индия (с 8 на сто) и в Китай (с 5 на сто) поради нарастващото търсене на електроенергия в тези страни в условията на слабото й производство от водноелектрическите централи, посочва МАЕ.

В страните от Европейския съюз и в САЩ обаче използването на въглища е напът да намалее с по 20 на сто през 2023 г., според доклада на Международната агенция за енергията.

Използването на въглища в световен мащаб не се очаква да намалее до 2026 г. На фона на значителното увеличение на капацитета на възобновяемите източници на енергия през следващите 3 години би трябвало да се стигне до намаляване на потреблението на въглища с 2,3 на сто в сравнение с нивото му през 2023 г. Въпреки това количествата въглища, които се очаква да бъдат използвани през 2026 г., се очаква да бъдат значително повече от 8 милиарда метрични тона, се посочва в доклада.

За да бъдат постигнати целите на Парижкото споразумение за климата, прието през 2015 г., което предвижда ограничаване на глобалното затопляне до не повече от 1,5 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалните нива, трябва значително по-бързо да бъде ограничено използването на въглища, отбелязва Международната агенция за енергията.