Поставянето на слънчеви панели върху вода за генериране на енергия прозвуча като опасен трик за Бенедикт Ортман, когато за първи път чул за идеята. "Всяко дете знае, че електричеството и водата не се смесват", каза Ортман, топ изпълнителен директор на слънчевата енергия в Baywa r.e. в Мюнхен, един от най-големите разработчици на възобновяема енергия в Европа.

Когато Ортман инсталира първия си набор от плаващи панели през 2018 г., бизнесът на Baywa r.e. се състои предимно от традиционна наземна слънчева енергия. Но пет години по-късно компанията вече е водещият производител в Европа на плаващи фотоволтаици, известни още като FPV, или floatovoltaics на индустриален език, информира агенция Bloomberg. Към момента не е известен превод на термина floatovoltaics и специалистите у нас използват понятия като плаваща слънчева централа. 

Докато плаващите слънчеви панели представляват по-малко от 1% от всички панели, инсталирани в световен мащаб миналата година, тяхното използване е нараснало с повече от 2000% през последното десетилетие. И все по-често те се инсталират на водни площи върху в бивши въглищни мини и каменни кариери, както и в язовири (в текста са наречени водноелектрически лагуни, бел. ред.).

Един от движещите фактори зад тази промяна е експлозивното навлизане на слънчевите панели на европейските покриви през последните две десетилетия, което оказва натиск върху намирането на нови недвижими имоти за възобновяеми източници. Последвалите усилия за изграждане в селските райони бяха усложнени след проблеми с фермерите и местните жители, разстроени от перспективата панелите да развалят гледката им. У нас земеделската земя е плодородна и е забранено в определени високи категории да се поставят слънчеви панели. Заради това проектите се фокусират върху планински земи или свободни индустриални площи.

"Селското стопанство все още гледа на слънчевите панели като на заплаха, която се конкурира за същата земя", каза Матиас Тафт, главен изпълнителен директор на Baywa r.e. Плаващите соларни централи заобикалят този проблем и са в състояние да вдъхнат живот на обекти, които са били занемарени. "Повечето от тези бивши мини за чакъл и пясък вече не се използват. Те са ниско висящи плодове смята Тафт.

Baywa r.e. вече инсталира плаващи панели, способни да генерират половин гигават енергия в Европа и Азия, и оценява нови обекти в Южна Америка. Общият му проектен портфейл в момента възлиза на 28 гигавата - пикова мощност. Компанията очаква този соларен флот да се утрои до 2025 г.

За да отговорят на нарастващото търсене на плаващи фотоволтаици, европейските правителства, фирми и комунални услуги претърсват неизползвани индустриални зони за налични водни площи . В горната част на списъка са водоеми и езера, които не привличат много посетители и които имат стабилни водни нива, които няма да изчезнат под снежната покривка през зимата.

Достъпът до инфраструктура и близостта до населените места също са от съществено значение. "В момента основното ограничение за изграждането на слънчева енергия в Европа е недостигът на места с лесна връзка към мрежата и разрешителни за земя", обяснява соларният анализатор на BloombergNEF Джени Чейс.

Световната банка изчислява, че Европа може да покрие най-малко 7% от годишното си потребление на електроенергия чрез разполагане на плаващи слънчеви панели върху само 10% от изкуствените езерни повърхности. Ако това се развие в в световен мащаб, количеството генерирана електроенергия ще нарасне до 5211 тераватчаса годишно - повече от цялата електроенергия, консумирана годишно от САЩ. 

Австрия, където се намира най-голямата плаваща соларна система в Централна Европа, пусна специални субсидии за плаващи фотоволтаични инсталации и други нови проекти, които комбинират производството на електроенергия с екологична или селскостопанска цел. Научните изследвания показват, че FPV подобряват качеството на водата чрез намаляване на цъфтежа на водорасли. Панелите също могат да помогнат за пестене на вода по време на суша, като намалят изпарението и проникването на слънчева светлина.

Малките държави "трябва да бъдат умни", когато става въпрос за иновативни решения за генериране на чиста енергия, каза Леонор Гевеслер, министър на климата и енергетиката на Австрия. Холандия е инсталирала най-много плаващи слънчеви мощности в Европа, а интересът нараства сериозно в Италия, Португалия, Швейцария и Обединеното кралство.

Първата плаваща електроцентрала в Австрия в Grafenwoerth, на час път с кола западно от Виена, е един пример за това как може да изглежда едно зелено бъдеще. Заобиколена от земеделска земя и разположена до предприятие за пясък и чакъл, бившата кариера е разработена от Baywa r.e., местната EVN AG и общинските власти. След две години планиране работниците се нуждаеха само от два месеца, за да инсталират панелите с капацитет от 24,5 мегавата и обектът беше пуснат в експлоатация през февруари.

В един облачен ден през юли специално проектирани понтони и инвертори се носеха върху вода на дълбочина 15 метра. Дълги треви растяха по крайбрежието и лодка, закотвена за док, се използваше винаги, когато техниците трябваше да излязат с гребла, за да проверят оборудването си.

45 000 панела, които захранват Grafenwoerth с електричество, покриват площ, равна на 20 футболни игрища, и в слънчеви дни произвеждат достатъчно енергия за захранване на 7500 домакинства. Там има допълнителен потенциал в стотиците езера, разпръснати из алувиалната равнина на река Дунав, създадени чрез добива на висококачествен пясък.

Разработчиците също проучват проекти в бивши въглищни мини в съседна Германия, които биха могли да произвеждат до 2,7 гигавата плаваща слънчева енергия, според Fraunhofer Institut. През май германската въгледобивна компания LEAG AG обяви планове за инсталиране на плаващи солари на изкуствено езеро югоизточно от Берлин.

Старите въглищни региони са "идеални" за тази технология, каза Доминик Гийоу от EP New Energies GmbH, който ръководи усилията за трансформиране на Cottbuser Ostsee, някога въгледобивна шахта в бивш център на икономиката на Германия с изкопаеми горива. Сега мястото е превърнато в зелена електроцентрала с мощност 29 мегавата. Когато проектът приключи през 2024 г., се очаква той да се превърне в най-големия соларен проект върху вода в Европа.

Но дори с генерираната от FPV мощност с повече от двоен ръст всяка година, Baywa r.e. все още не очаква европейският пазар на плаващи ВЕИ централи да се развие напълно. Бюрокрацията все още изобилства и оценките за екологично лицензиране могат да отнемат дори повече време, отколкото за наземно монтирана слънчева енергия.

И все пак до 2025 г. компанията прогнозира, че регулаторите ще имат време да се запознаят с технологията и ще започнат да одобряват повече искания за инсталиране на плаващи слънчеви мощности.

И след като разрешителните са дадени, нещата се развиват бързо. На 50 работници беше нужен само ден, за да инсталират 1,5 мегавата нов енергиен капацитет във водите на бивша минна кариера в Австрия.

"Имаше много за научаване при първите проекти", каза Бенедикт Камерщатер, който ръководи проекта по време на двумесечното му инсталиране. "Но сега е просто изрязване и поставяне. Става по-бързо и по-лесно", категоричен бе той.