Цените на петрола на световните борси продължиха да падат в хода на днешната търговия под натиска на страховете от глобална рецесия и в контекста на високата инфлация в САЩ и Европа, предаде Франс прес.

В следобедната търговия на борсата в Лондон петролът сорт Брент, референтен за Европа, падна с 4,5 на сто до 95,10 долара за барел, а американският лек суров петрол загуби 5,34 на сто до 91,17 долар за барел, съобщава БТА.

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в сряда пък се понижи до 104,41 долара за барел, информира днес петролният картел на сайта си. Във вторник един барел се продаваше за 106,86 долара.

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 13 сорта петрол за износ на страните членки на картела: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), ирански тежък (Иран), Кувейт експорт (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Сахаран бленд или "Сахарска смес" (Алжир), Раби лек (Габон), Джено (Конго) и Зафиро (Екваториална Гвинея).

Историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 г.

Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата на ОПЕК" предходния работен ден.