"Лукойл Нефтохим Бургас" изнася нефтопродукти, произведени от руски суров нефт, като спазва стриктно рамките на установените квоти и ограничения. Това се казва в позиция до медиите от компанията, изпратена днес до медиите, след като отново попадна във фокуса на политиците и обществото.

В позицията си от фирмата заявяват още, че всяка партида продукти се изнася под контрола и след предварителното одобрение на Агенция "Митници".

"Лукойл Нефтохим Бургас" ще окаже всякакво съдействие за провеждане на професионално и безпристрастно разследване, защото то ще опровергае всички неверни твърдения срещу Дружеството", пише още в позицията.

Тя е по повод съобщението от по-рано днес, че депутатите Делян Пеевски от ДПС и Делян Добрев от ГЕРБ са сезирали прокуратурата по разследване на "Политико" за незаконен износ на руски петрол от "Лукойл" България.

Сигналът до държавното обвинение е за това, че рафинерията e преработвала и продавала в чужбина, включително и в страните от Европейския съюз, горива, които са произведени от руски петрол.

"Газпром": Доставяме газ и на страни, които уж са отказали от него 

Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер обяви, че руски газ продължава да тече към няколко европейски страни, които уж са се отказали от него. В интервю за програмата "Москва, Кремъл, Путин" Милер посочи, че такива доставки минават през газовия хъб в Австрия и за страните от Югоизточна Европа, съобщи БНР.

"Разбира се, че има руски газ на европейския пазар и количествата не са малки. И ще подчертая - има дори в тези страни, които декларират, че на националния им пазар няма руски газ. Това не е вярно", добави Милер.