Докато в Министерския съвет очакват ръководствата на енергийните дружества, протестиращите енергетици и миньори и представители на синдикатите, президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов обяви, че синдикатите няма да отидат. 

Причината е, че се дават разнопосочни послания от министъра на енергетиката и от премиера, докато все още никой от протестиращите не е видял какво е изпратено в Брюксел.

"Хората от комплекса "Марица-изток", от Бобов дол, Перник и всички останали отказаха да ходят на такава среща. Аз няма какво да правя сам на нея. Казах и на министър-председателя за това и от тук тръгвам за Стара Загора. Нещата са казани просто и ясно. "Ние дойдохме 10 хиляди човека тук в София, за да говорим с вас, а вие ни излъгахте. Ако имате нещо да ни кажете, елате да ни го кажете тук" - това е посланието, което чух от колегите от Стара Загора. На срещата вчера с министъра на енергетиката нищо не са се разбрали", заяви пред БНТ Димитър Манолов. 

Трети ден недоволството на заетите в сектора продължава с блокади по основни пътни артерии в страната. Затворени са магистрала "Тракия" при Стара Загора и Подбалканският път при Прохода на Републиката.

Какво се случи вчера и изобщо разбраха ли се нещо власт и протестиращи? 

"Този преход няма да се случи както го казват и хвърлят фалшиви новини на хората в очите. Искат да вземат парите и да се затворят мощностите", бе цитиран да казва един от протестиращите - Мартин Митев. В търсене на диалог ресорният министър насрочи среща в ТЕЦ "Марица изток 2", но протестиращите я бойкотираха и настояха представители на управляващите да отидат при тях на място.

Протестиращите не са съгласни с предложенията в Териториалните планове за поетапно закриване на въглищата, на което енергийният министър отговори, че плановете стартират преговорния процес в Брюксел, а не го предопределят.

"Ние искаме оставка на правителството, нашите искания се промениха. Искаме независима енергетика тоест никой да не ни предава. Искаме тук да дойдат и да си оттеглят в плана. Няма да мръдне никой", категорични бяха протестиращите.

Така на планираната вчера среща министър Румен Радев и неговият заместник Красимир Ненов разговаряха единствено с ръководителите на ТЕЦ Марица Изток и Мини Марица Изток. Радев изтъкна, че кабинетът прави всичко да се гарантира и обезпечи сигурността на електроенергийната система и електроенергийното производство за страната.

"Това, че колегите са навън и протестират, не компрометира изпълнението на техните задачи. Със сигурност всички сме на едно и също мнение, че работни места не трябва да бъдат губени. Изпратените планове стартират преговорния процес с Брюксел, а не го предопределят. Ето това е, което постоянно обяснявахме. Абсурдното в тази ситуация е, че интересът за работни места, интересът за сигурност, интересът за електропроизводство е наш общ. Ние не сме от две страни на нещо", каза Радев на миньорите и енергетиците. 

По ирония обаче той се оказа от другата страна на мантинелата, когато отиде при протестиращите край Стара Загора, а хората го посрещнаха с викове "оставка". "Не ни спасявайте, моля ви. Ние се уморихме от това спасение, буквално ни сложихте примката на врата, повече от това няма накъде. Това гражданско неподчинение ще продължи", каза протестиращ. "Тук идва помощта по териториалните планове. Колеги, ако вие искате да направите алтернатива в нещо, ще бъдете поощрени да направите тази алтернатива. Ето това е проект, който си струва", каза енергийният министър.

Жестоката истина

Истината е жестока, защото за липсата на перспектива пред замърсяващото производство на въглища се знае отдавна, отбелязва 3e-news.

Но за съжаление повече от 15 години не се работеше по толкова важните алтернативи, енергийна ефективност, възобновяеми източници на енергия, базови мощности като ВЕЦ и атомна енергетика, развитие на водородните технологии и алтернативи. Какъв да е точният микс и баланс е наистина най-важното решение.

Фактите са красноречиви - миналогодишните милиардни печалби по време на енергийната криза може да бъдат само приятен спомен към днешна дата, когато вече се очертава, че свързаните с въгледобива дружества ще са доволни, ако тази година излязат на нула. Но вместо да се концентрират върху обосновани и добре разяснени реформи, за политиците явно е доста по-лесно да замазват ситуацията с всички възможни средства.

Високите цени на емисиите и липсата на финансиране продължават да увеличават цената на въглищата и това ги прави нерентабилни, а когато едно дружество работи на загуба, рано или късно то затваря.

Когато говорим за държавната ТЕЦ пък, също е ясно, че държавата не може постоянно да субсидира ниската цена на електроенергията. Още по-сериозен ще стане проблемът, когато и потребителите излязат на свободния пазар и реално усетят високите цени и сами ще започнат да търсят алтернативи. Затова са фондовете на ЕС, за да се компенсира поскъпването донякъде.

3e-news.net/bg

Но ако нямаме планове, ако не работим по алтернативите, ще изгубим тези пари и възможността да компенсираме високите си сметки. А работниците дори ще получават и възможност да започнат отначало. Другият ход е да започнат отначало без да бъдат компенсирани поне донякъде, както се случва с всеки освободен работник на пазара на труда. Факт е, че през годините най-малко е мислено за хората.

Позиции и коментари във времето

Но редица специалисти са на едно и също мнение.

За съжаление, все още твърде малко внимание се отделя на потенциала на сградите ни за енергийна ефективност, което със сигурност ще подпомогне намаляването ни на сметките за енергия. Но Интегрираният план "Енергетика и климат" на България все още се бави, липсва комуникация с всички заинтересовани страни, което ни поставя под риск да загубим още средства от Плана за възстановяване, коментира преди дни изпълнителният директор на Центъра за енергийна ефективност "Енефект" Драгомир Цанев.

"Реално, за мен ще бъде чудо, ако въглищата успеят да домъждукат в енергийния микс на страната не до 2038 г., а дори до 2028 г. независимо дали това ни харесва или не. И причината за това не са някакви решения в Брюксел (във вземането на които, между другото, участва и България), а пазарът, който ги отвява с бясна скорост. И това не може да бъде променено нито с политически заклинания на управляващи и опозиция, нито с административни мерки.

Неотчитането на тези факти продължава да носи само негативи най-вече за хората по места, но и в национален план. И вината на политиците в това отношение е безспорна - въпреки съветите на експертите, липсата на национална визия за подхода и пътна карта за реализацията му от години се заменя от политическата класа и институциите с мъгляви приказки и неизпълними обещания", коментира пред 3eNews енергийният експерт Славчо Нейков.

Голямата информационна кампания трябваше да се случи отдавна

"Голямата информационна кампания трябваше да се случи много по-рано, трябва да се случва по-активно и днес", обясни преди време пред 3eNews и Румяна Грозева от Агенцията за регионално икономическо развитие в Стара Загора.

"Всички трябва да са наясно, че идва краят на въглищната ера. Това ще се случи по естествен път и без компенсации за работещите, както се случва в момента в Кюстендил и Перник, където заради намаляване на мощностите постоянно се освобождават хора. Концесиите на ТЕЦ са до 2043 г. и още от 2030 г. трябва да започнем да се подготвяме за затварянето", коментира още Грозева. Европейския съюз не ни налага своите решения, всяка страна има свобода да реши как точно да направи своя преход от въглища към друг вид енергия.

Факт е, че сме закъснели много, за да имаме вече алтернативните решения и технологии.

Затова агонията ще бъде също толкова болезнена, каквато беше със затварянето на "Кремиковци".

Най-важното в момента е да има постоянен диалог и разговор по темата. Липсата на комуникация подхранва страховете на хората, както е ситуацията с приемането на еврото.

Истината е, че няма стотици хиляди души от утре да останат без работа. Това ще се случи по ясен план, по който вече се работи, така поискаха и синдикатите, подчерта Грозева. Преквалификацията не е самоцел, не е задължителна. Всеки ще може да повиши своята квалификация без да плаща от джоба си затова, допълни тя.

Ще се разработят специални програми или чрез ваучери през Агенция по заетостта всеки, който желае, ще може да повиши своята квалификация. Ще се стимулират инвеститори както български, така и чуждестранни, които са в сферата или с близка специализация на работещите в момента в мините, допълни Грозева. Ще се търсят допълващи индустрии, които не се конкурират, защото идеята е да се запазят местните бизнеси. Не всички средства по Фонда за справедлив преход обаче ще отидат за преквалификация. Стара Загора получава 800 млн. евро, а по 240 млн. евро получават Кюстендил и Перник, но те не са само за повишаване на квалификацията на хората.

Източници от правителството са категорични, че съвсем скоро всички частни въглищни ТЕЦ ще затворят, а държавната централа ще остане консервирана и ще служи като Стратегически резерв.

Но от другата страна виждаме позицията на синдикатите, които смятат, че енергийната система на България няма как да се справи с толкова малка базова мощност предвид плановете за по-голяма електрификация на системата. Плановете се фокусират върху унищожаването на една готова енергетика, вместо да създадат нова индустрия, която да промени моно индустриалното развитие на база на въглищата на тези региони. Това не се случва, заедно с това и несигурността за поминъка на хората ще предизвика протести за съжаление точно преди местните избори, коментира преди две седмици пред 3eNews Александър Загоров от КТ "Подкрепа".

В плановете се предвиждат 1-2 GW въглищни мощности. Но не става ясно дали ще бъдат в ТЕЦ "Марица Изток 2" или от другите частни централи. Не става ясно как те ще работят под режим на студен резерв, на каква цена ще е произведеният ток. Не знаем каква ще е цената, която българското общество ще трябва да плаща на годишна база, за да поддържа сектор, който над десетилетие работи на загуба.

Не е изяснен и въпросът, кои ТЕЦ-ве ще успеят бързо да се възползват от смесването на въглища с биомаса, биогаз, водород или отпадъци. Като не бива да забравяме, че изгарянето на отпадъците вече се отрича и с новата европейска стратегия и план за кръгова икономика от 2020 г. се предвижда то да бъде ограничено.

Единственото, което е категорично ясно на този етап, е, че въглищата ще стават все по-малко в енергийния микс, а ВЕИ от целият им спектър ще навлизат все по-масово и ускорено. Как обаче въглищата ще бъдат компенсирани и как мрежата ще бъде модернизирана в краткосрочен план, за да може да поеме тази промяна, е много важен въпрос, за който все още нямаме ясен отговор.

За съжаление, виждаме и неверни и подвеждащи тези от ЕСО, откъдето се твърди, че България ще продължи да увеличава енергийната консумация при условие, че от 15 години непрекъснато я намалява, обясни Стефанов. Това ще излезе твърде скъпо на българския бизнес и общество, които трябва да платят двойна или тройна сметка за скъпи и неефективни въглища, за изграждане на само един ВЕИ източник, за поддържане на недостатъчно гъвкава електропреносна мрежа.

Никой не казва, че въглищните централи трябва да затворят веднага, но трябва да се работи по алтернативите и всички да знаем повече в детайли. Това е информационна кампания, която липсва с години.

България се намира на кръстопът, в който всички инвестиции във въглища са изплатени, но трябва да завием към нов вид екологична енергия, за която се изискат поне 10-15 години целенасочени инвестиции. Това, че сме закъснели, не означава, че трябва да спрем пътя напред.

Ако погледнем във визията на учените за бъдещето, ще споделя мнението и на проф. Дария Владикова, ръководител на направление "Водородни технологии" в Институт за устойчив преход и развитие към Тракийския университет - Стара Загора.

8 GW електролиза или 180 000 тона водород годишно биха задоволили потребностите на България. Така биха останали и 30-40% водород за експорт.

На територията на държавните въглищни мини, на ТЕЦ "Марица Изток 2" България има потенциал за изграждане на над 30 GW фотоволтаици в периода 2025-2028 г. В региона страната ни може да изгради голям водороден хъб, център за производство на водород около фотоволтаиците на земя, която не е добра за земеделие. Това е първият център за производство на водород, който пътната карта предвижда. За тази водородна долина вече няколко години се борят и специалисти от Стара Загора.

Вторият водороден център у нас може да бъде в Добруджа, където има много вятър, защото трябва да комбинираме слънце и вятър, за да увеличим часовия диапазон за местна енергия, каза проф. Владикова. В района на Добруджа около Варна процесът може да започне след 2028 г., когато и там локалното обкръжение е узряло за тези проекти, допълни професорът. Проблемът там засега се очертава липсата на достатъчни количества вода, но този въпрос може технологично да бъде решен както за Добруджа, така и за комплекс "Марица Изток".

За съжаление, все още въпросите са повече от отговорите и категоричните решения продължават да се забавят.

"Топлоелектрическите централи ще продължат да работят до 2038 г. Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи. Някои от тях ще отпаднат от енергийната система просто защото ще станат икономически неизгодни. Затова правителството създава предприятие, чиято задача е да превърне освободените от мините територии в индустриални зони, подходящи за друга икономическа дейност.

Това предприятие ще работи в сътрудничество и координация с мините. То ще осигури нови работни места за хора с необходимата квалификация в същия регион. В същото време ще подготви терени за привличане на инвестиции отвън, които също ще имат нужда от работна ръка. Вече има инвеститори, които са заявили интерес и искат да започнат да работят в този регион. Така премиерът акад. Николай Денков представи териториалните планове за справедлив енергиен преход във въглищните региони Стара Загора, Перник и Кюстендил, които бяха приети от Министерския съвет преди дни.

Става ли дума за отстъпление или за опит за справяне с недоволството, истината е все още от двете страни на барикадата.