Комисията по енергетиката в Народното събрание прие промени в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти. Един от вносителите на законопроекта и председател на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев от "ГЕРБ-СДС" обясни, че законопроектът коригира, според него, грешка на Народното събрание от преди няколко седмици, която дава монополно положение на "Лукойл" на пазара на горива в страната, предаде БТА.

Добрев отбеляза, че с проекта се предлага ретроактивно бизнесът да промени модела, като се отменя изискването 100 процента от горивата да се съхраняват в България и се върне старият режим - 50 процента от горивата да бъдат съхранени в страната, а другите 50 на сто в чужбина. "Именно този режим е съществувал до преди няколко седмици. Освен това се предлага от следващия период за съхранение - от 1 юли 2024 година, да намалее още повече процентът, защото директивата позволява съхраняваните в страната горива да бъдат 30 процента, а тези в чужбина 70 на сто. Смятаме, че това ще насърчи конкуренцията в сектора и ще доведе по-добри цени на горивата в бензиностанциите", коментира Делян Добрев.

Второто предложение в промените на закона е свързано със санкциите, обясни председателят на енергийната комисия. Добрев припомни, че в момента, ако някой складодържател откаже да предостави достъп до своите складове на търговец, който желае да се възползва от тази услуга, глобата е символична - от 500 лева до 2000 лева. "92 процента от складовете в България са собственост на "Лукойл", посочи Добрев. Затова предложението е тези санкции да се променят и да станат за първо нарушение от 1 млн. лева до 2 млн. лева, а за второ нарушение - от 3 млн. лева до 5 млн. лева, както и отнемане на лиценз при повторното нарушение.

По време на дебатите в комисията Драгомир Стойнев от "БСП за България" каза, че предложението е добро и групата му ще го подкрепи. Той само поиска да разбере защото този текст е приет от Народното събрание.

Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната - Демократична България" счита, че този път трябва да се отдели повече време на тези промени. Според него този процес не трябва да се "пришпорва". Рибарски е на мнение, че ако 100 процента от горивата се съхраняват в страната, това ще увеличи сигурността в България, особено при войните, които се водят в момента. Делян Добрев му отговори, че когато се каже, че 100 процента от горивата трябва да се съхраняват в България, а 92 процента от складовете са на "Лукойл", тогава възможността за конкуренция е само в останалите 8 на сто от складовете.

Станислав Анастасов от ДПС изтъкна, че при решението на парламента част от депутатите са били подведени. Затова той помоли да не се руши доверието. Според него не бива "да се крепят руските интереси". Затова той призова предлаганите промени да бъдат приети.

Павела Митова от ПГ на "Има такъв народ" заяви, че в това Народно събрание постоянно се поправят грешки.

Позицията на Министерството на енергетиката, която беше посочена по време на заседанието от енергийния заместник-министър Красимир Ненов, е отговарящият за този процес да бъде министърът на икономиката и индустрията, а не на енергетиката. Делян Добрев отговори, че няма доверие нито в предишния, нито в настоящия икономически министър, като в същото време има доверие на министъра на енергетиката. Затова предложението не бе прието.

По време на гласуването в енергийната комисия Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за запасите от нефт и нефтопродукти, внесен от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и Йордан Цонев (ДПС) беше приет с 10 "за", без "против" и с един "въздържал се".

През април 2023 г. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи рекордна глоба на "Лукойл-България" от 195 136 175 лева за злоупотреба с господстващо положение на пазара на съхранение на автомобилни горива.