Държавата подготвя промени в Закона за енергетиката и Закона за устройство на територията за облекчаване на инвестициите в зелена енергия. Целта е да се облекчи бизнеса и домакинствата, за да могат да изграждат по-лесно собствени централи за зелена енергия.

"С това всяко производствено предприятие-консуматор ще може по-бързо да изгради централа за собствено ползване на алтернативни източници на енергия. По този начин ще може да намали сметките си за ток през един облекчен режим", обясни Бориславова законодателната инициатива на правителството.

Бориславова допълни, че бъдещите нормативни промени са залегнали в коалиционното споразумение на управляващата коалиция и предстоят да бъдат разгледани от парламента в следващите дни.

Очакваме в следващите дни да влезе за гласуване този проект в Народното събрание, съобщи енергийният министър Александър Николов. Той припомни, че цената на зелената енергия е възможно най-ниската, а правителството води преговори с инвеститори, които биха желали да инвестират във възобновяема енергия у нас. Ще съдействаме с всички възможни механизми за разходите на бизнеса за електроенергия да се намалят бързо, отбеляза Николов.