Нов резервоар за третиране на утайка от отпадъчни води, в резултат на което се получава газ метан /метан танк/, бе пуснат в експлоатация днес в Пречиствателната станция за отпадъчни води - Кубратово. Инвестицията на собственика на "Софийска вода" е в размер на 6 млн. лв.

"Новият метан танк в пречиствателната станция за отпадъчни води в "Кубратово" увеличава с 25% капацитета за производство на зелена енергия и спестява 61 хил. т. въглеродни емисии годишно", коментира в профила си във Фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Станцията преработва над 350 000 кубика отпадъчни води в денонощие и над 130 млн. кубика на година и при този процес произвежда електричество.

Благодарение на своите 5 метан танка "Софийска вода" успява да произведе дори повече зелена енергия, отколкото е необходимо за функционирането на станцията. Това позволява енергийна независимост и стабилност на работата при сегашния ръст на цените на енергийните ресурси, посочва още Фандъкова. Със затворения си производствен цикъл софийската пречиствателна станция е на челни позиции в световните класации за ефективност и успешни примери за кръгова икономика.

По думите на зам.-кмета Дончо Барбалов това е един екологичен проект, тъй като един от най-агресивните парникови газове - метанът, се превръща във възобновяем ресурс за производство на ел. енергия. Сега всички говорим за възобновяеми източници на енергия, за това как през следващите години трябва да се увеличи техният дял в енергетиката на страната, ето, това е една възможност, един изключително положителен пример и се надявам и занапред да има такива инвестиции, подчерта Барбалов. Той информира, че през следващите две години предстои изключително много работа по изпълнение на инвестиции в канализацията на града, като вече се провеждат тръжни процедури. Предстои да бъде обявена и тръжна процедура за пречиствателната станция в Кубратово, съобщи зам.-кметът.

От "Софийска вода" подчертаха, че се стремят да превърнат града в по-зелен и по-устойчив.