Компании и организации, представляващи пазарна стойност от над 12 трилиона долара, отговорни за по-голямата част от глобалното разгръщане на възобновяема енергия и от всичките шест населени континента, публикуваха отворено писмо до световните лидери. С него те ги призовават всички да си поставят цел да се утрои капацитетът за възобновяема енергия до 11 000 GW до 2030 г. И това да бъде договорено на COP28 по-късно тази година.

Призивът за действие идва от разнообразни заинтересовани страни в енергийния сектор: международни правителствени организации, производители, купувачи, участници във веригата за доставки, гражданско общество, екологични групи и младежи. Около половината от подписалите са базирани в Азиатско-тихоокеанския регион, Африка и Латинска Америка, съобщава Energy Connects.

Те са обединени от трансформиращото въздействие на утрояването на капацитета за възобновяема енергия до 2030 г. в целия свят в сегашния критичен момент, представен от COP28 за световните лидери да превърнат амбициите в истински действия за поддържане на път от 1,5°C затопляне на Земята.

Според прогнозата за световния енергиен преход (WETO) 2023 на Международната агенция за възобновяема енергия IRENA е необходима незабавна корекция на курса през това десетилетие, за да се ограничи глобалното затопляне до 1,5°C. Това изисква утрояване на общия глобален възобновяем енергиен капацитет до 2030 г. до поне 11 000 GW и удвояване на нивата на подобряване на енергийната ефективност.

Ще са необходими около 4 трилиона долара годишни инвестиции в преходни технологии, за да се постигне бързо внедряване на вятърна, слънчева, хидроенергия, геотермална и други форми на възобновяема енергия. Towa ще постави основите на технологии като зеленiq водород и дълготрайно съхранение на енергия в промишлени мащаби след 2030 г.

Отвореното писмо, инициирано от Global Renewables Alliance, подчертава, че "една стъпка през това десетилетие в растежа на възобновяемата енергия, съчетана с повишаване на енергийната ефективност, ще бъде най-бързият и най-рентабилен начин за декарбонизация на глобалната икономика. Това е един от най-въздействащите ангажименти, които глобалната общност може да поеме сега, за да осигури удобно за живеене бъдеще за всички."

Основните инициатори, поддръжници и подписали писмото включват членовете на Global Renewables Alliance, IRENA, президентството на COP28, UNIDO, The Nature Conservancy, Climate Group, American Clean Power, RE100, WBCSD, We Mean Business, REN21, RMI и корпоративни субекти включително Adani, AES, Amazon, Apple, CIP, CEPSA, Corio, DNV, ERM, EY, GCL, Google, Huawei, Microsoft, Ørsted, PepsiCo, ReNew, SSE, TES, Unilever и Vestas. Общо пазарната стойност на публично регистрираните подписващи лица надхвърля 12 трилиона долара - еквивалент на общия БВП на Япония, Индия и Германия. Това е може би най-мащабният корпоративен призив от подобен род.

Франческо Ла Камера, генерален директор на Международната агенция за възобновяема енергия, заяви, че "IRENA подкрепя призива за глобална цел за възобновяема енергия на COP28. Радвам се да видя, че нашите данни изграждат основата за глобалната кампания на Global Renewable Alliance. Прогнозата за световните енергийни преходи на IRENA призовава за незабавна корекция на курса за 1,5°C климатична посока на затопляне, която ще е възможна чрез утрояването на капацитета за възобновяема енергия до 2030 г. до поне 11 000 GW в световен мащаб. Бизнес аргументите за възобновяемите енергийни източници никога не са били по-силни. Но ние трябва спешно да преодолеем системните бариери в инфраструктурата, политиката и институционалните възможности през следващите години и да изградим нова енергийна система, която се управлява от възобновяеми източници.

Брус Дъглас, главен изпълнителен директор на Global Renewables Alliance, каза: "На фона на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН и срещата на върха за климатичнияте цели, огромната подкрепа за амбициозна посока за възобновяема енергия е повод за оптимизъм. Остават по-малко от три месеца до началото на преговорите за климата на COP28 и виждаме, че светът е готов за това, което генералният секретар на ООН нарече "качествен скок в действията по климата".

"Макар да има напредък на неотдавнашната среща на върха на Г-20 в Ню Делхи, действията говорят по-силно от амбицията. Индустрията за възобновяеми енергийни източници е готова, желаеща и способна да се активизира, но ние се нуждаем от политиците да предприемат спешни действия за постигане на целите на Парижкото споразумение. Трябва да постигнем решаващ пробив на COP28, като се споразумеем за глобална цел за възобновяеми енергийни източници от най-малко 11 000 GW до 2030 г. и да започнем да прилагаме ключови фактори като ускорено издаване на разрешения за проекти, инвестиции в мрежи и устойчиви вериги за доставки.

Наложително е да внедрим решенията на индустрията за възобновяеми енергийни източници в мащаб днес, за да превърнем целите за декарбонизация на икономиката до 2050 г. в реалност и да помогнем за осигуряването на чист, сигурен и справедлив енергиен преход", заключи той.