Властите в България никога не са се обръщали към ръководството на "Лукойл" с молба за доставки на гориво за Украйна. Така коментираха от компанията пред журналисти по повод думите на Асен Василев, че нефтената компания от рафинерията си в България е доставяла гориво за нуждите на Киев по поръчка на правителството на Кирил Петков, съобщава ТАСС.

Двамата го твърдят и в интервю за "Ди Велт", а после коментираха публикацията и у нас. Преди два дни Кирил Петков го заяви и в интервю пред Тв1, където каза, че до 40% от дизела в Украйна е бил български и сме доставяли дизелово гориво от бургаската рафинерия.

В сряда вече на брифинг пред медиите в парламента Кирил Петков не замеси името на "Лукойл". "Във връзка с дизела - реално България е изнасяла през частни компании, не е свързано с правителството, гориво на север към Украйна и това се оказва, че също е било от важно значение за украинската армия", каза Петков. 

"Компанията вече заяви по-рано, че предприятия от групата на "Лукойл" нямат и не са имали никакви договори за доставка на гориво на територията на Украйна. Никой от представителите на българските власти никога не се е обръщал към ръководството на нашите предприятия с молби за доставки към Украйна", заявиха от компанията, цитирани от ТАСС.

От "Лукойл" отбелязаха, че продукцията на рафинерията в Бургас се продават на едро и на дребно на вътрешния пазар изключително за българските потребители. Броят на купувачите на дребно е около 500. Делът на "Лукойл" на дизеловия пазар в България заема 95%.

В същото време обемите на продажбите на компанията през 2022 г. в страната бяха значително по-ниски от нивото на нейното потребление, посочват от компанията.

"Що се отнася до взаимоотношенията с държавните органи на България, то "Лукойл" води диалог изключително по теми, свързани с регулирането на бизнеса. Никога никакви политически теми в рамките на този диалог не са били обсъждани", подчертават от компанията.