Екологични организации и различни активисти са в преследване на внезапния край на ерата на изкопаемите горива, осъждайки последния кръг от обещания за беземисионна икономика от много правителства и корпорации като наричат това "димна завеса, която не успява да отговори на изискванията на извънредната климатична ситуация". Призивите за запазване на изкопаемите горива в земята са анатема за лидерите в нефтената и газовата индустрия, които настояват, че светът ще продължи да "бъде жаден за всички енергийни източници" през следващите години.

Разбира се, изгарянето на изкопаеми горива, като въглища, нефт и газ, е главният двигател на климатичната криза и изследователите многократно са подчертавали, че най-доброто оръжие за справяне с повишаването на глобалните температури е да се намалят емисиите на парникови газове възможно най-бързо.

И все пак, дори когато политиците и бизнес лидерите публично признават необходимостта от преход към възобновяеми алтернативи, настоящите политически тенденции показват, че мръсните горива не изчезват или дори не намаляват в скоро време, анализира CNBC.

Том Голдтут, климатичен активист и изпълнителен директор на North American Indigenous Environmental Network, описа изгарянето на изкопаеми горива като пълнене на вана с твърде много вода. "Той е препълнен с твърде много въглерод. Светът не може да поеме повече."

"Простото решение, което все още изискваме, е, че светът трябва да спре кранчето ", заяви Голдтут. Коментарите му дойдоха, когато той говори пред Националната среща на върха за климатична справедливост - събитие, организирано от коалицията COP26 в кулоарите на срещата на върха в Глазгоу през ноември. "Решението за беземисионна икономика не е решение", каза той. "Това няма да доведе този свят там, където трябва да отидем, няма да ни доведе до 1,5 градуса по Целзий."

За да има някакъв шанс да ограничи глобалното отопление до целта от 1,5 градуса по Целзий, амбициозната цел на забележителното Парижко споразумение от 2015 г., светът трябва да намали почти наполовина емисиите на парникови газове през следващите 8 години и да достигне беземисионна икономика до 2050 г.

Това е огромно начинание и единственото, за което водещите световни учени по климата предупреждават, че ще трябва да доведе до "бързи, мащабни и безпрецедентни промени" във всички аспекти на обществото ни.

Светът вече се е затоплил с около 1,1 градуса по Целзий над прединдустриалните нива и последните прогнози, въпреки многобройните обещания на COP26 в началото на ноември, показват, че глобалното затопляне е на път да се повиши с 2,4 градуса по Целзий до края на века.

На COP26 така нареченият пакт за климата от Глазгоу се опита да надгради Парижкото споразумение и да предотврати най-лошите последици от климатичната криза, въпреки че беше изправен пред остри критики заради плановете за "поетапно намаляване" на субсидиите за въглища, изкопаеми горива и финансова подкрепа за страните с ниски доходи.

Американската администрация за енергийната информация обяяви в своята Международна енергийна перспектива 2021 в началото на октомври, че ВЕИ вероятно ще бъдат основният източник на ново производство на електроенергия до 2050 г., но изкопаемите горива като природен газ и въглища ще продължат да се използват за подпомагане и надеждност на натоварването и поддържащата мрежа с базова енергия.

Но дори при най-агресивните сценарии на енергиен преход не виждаме как търсенето на петрол и газ да изчезне за една нощ. Да, индустрията трябва да инвестира по-малко пари, но петролът и газът все още ще се консумират в световен мащаб, почти сигурно и в следващите 30 години, коментира Ник Стансбъри, ръководител на климатичните решения в Legal and General Investment Management, един от най-големите мениджъри на активи в Европа.

Технологии като улавяне, използване и съхранение или разделяне на въглерода заемат важно място в климатичните планове на страните, както и в стратегиите за декарбонизация на някои от най-големите нефтени и газови компании в света. Поддръжниците на изкопаемите горива твърдят, че тези технологии за улавяне на въглерод могат да позволят на страните и компаниите да продължат да изгарят изкопаеми горива.

Това е отхвърлено от изследователи на климата и екологичните групи за защита на околната среда, които обаче твърдят, че тези схеми осигуряват прикритие на силно замърсяващи участници да продължат с обичайния подход. "Компенсациите по този начин са огромна измама, това е сериозен проблем", каза Сара Шоу, международен програмен координатор за климатична справедливост и енергия в екологичната група Friends of the Earth International.

"Освен това имаме решения, базирани на природата, което звучи толкова привлекателно. Виждаме го много като вълк в овча кожа. Звучи наистина хубаво, но всъщност това е друг вид преопаковане на декарбонизацията, на компенсации, намаляване на емисиите от обезлесяване на горите чрез засаждане на дървета и създаване на "поглъщатели на въглерод". Това е същото, но е направено да звучи много привлекателно."

3e-news.net