Китай удвоява производството си на слънчева енергия, което прави шансовете на Запада да навакса изоставането все по-малки и по-малко. Азиатската страна изпреварва останалата част от света за внедряване на чиста енергия от години, задминавайки инвестициите на други икономически суперсили - и то по четири пъти по-ударно. Не само, че прозорецът се затваря за Съединените щати и Европа да произвеждат слънчева енергия, конкурираща се с Китай, но и Западът е все по-зависим от вноса на китайски чисти енергийни компоненти и суровини. Те са нужни за собствените стратегии на държавите за разширяване на производството на възобновяемата енергия, припомня Oilprice.com.

През 2023 г. Китай е похарчил повече от четири пъти повече от САЩ и три пъти повече от целия Европейски съюз за възобновяеми енергийни източници. В резултат на това Пекин инсталира повече слънчеви панели за една година, отколкото Съединените щати са инсталирали за цялата си история. В същото време китайският износ на цели слънчеви панели се е увеличил с 38%, докато износът на компоненти за слънчеви панели се е покачил близо два пъти.

Това е страхотна новина за траекторията на декарбонизация на Китай, което от своя страна означава, че е страхотна новина за напредък към декарбонизация на глобално ниво, тъй като Китай е най-големият източник на парникови газове на планетата. Но това е много, много лоша новина за индустриите за възобновяема енергия на Запад и за енергийната сигурност в световен мащаб. Причината е че все повече и повече глобални вериги за доставка на чиста енергия се контролират изцяло или до голяма степен от Пекин.

Китай вече контролира почти монополно огромен брой ключови вериги за доставка на възобновяема енергия. Икономическият гигант произвежда цели 80% от слънчевите панели в света, 60% от своите електрически превозни средства и повече от 80% от батериите за електрически превозни средства. Китай също произвежда 60% и обработва почти 90% от редкоземните минерали в света.

Редкоземните елементи като литий и кобалт са основни компоненти за производство на чиста енергия и инфраструктура, включително (но със сигурност не само) батерии за електрически превозни средства, фотоволтаични слънчеви панели и литиево-йонни батерии, използвани за съхранение на възобновяема енергия.

И това господство само ще расте и ще се засилва през следващите месеци и години, тъй като невероятните резултати на Китай през 2023 г. ще ударят пазара с пълна сила, докато Пекин също ще удвои производството и генерацията през 2024 г.

Всъщност китайски официални лица обявиха миналата седмица на годишната сесия на националния законодателен орган, че страната планира да ускори изграждането на масивни слънчеви ферми заедно с големи вятърни и водноелектрически проекти.

Съобщението идва като част от нова глава в китайската икономика. Китай вече е изградил почти толкова инфраструктура, колкото собствената му икономика може да поеме, и в резултат на това икономиката се забавя.

Имотният балон се спуква на национално ниво, а нивата на безработица са ужасяващи и ще скочат. С рекордните 11,79 милиона студенти, които се очаква да завършат университет тази година в Китай, вече огромна група от търсещи работа ще се сблъска с тежки нива на конкуренция за недостатъчен брой възможности за работа.

В отговор на това критично икономическо свиване Китай изложи добре дефинирана стратегия, която се опира до голяма степен на нововъзникващите технологии и по-специално на това, което лидерите на Пекин наричат "ново трио" от индустрии - слънчеви панели, електрически автомобили и литиеви батерии. Това насочено напред "ново трио" е предназначено да замени "старото трио" на китайското производство и износ - облекло, мебели и уреди.

Световните лидери намират това удвояване на производството в новата икономическа ера на Китай за изключително тревожно. В региони, фокусирани върху свободния пазар и свободната търговия, като Съединените щати и Европа, производството идва като пряк отговор на търсенето. Това не е начинът, по който нещата работят в Китай, който често произвежда в името на производството и сега рискува сериозно да наводни световния пазар с пренасищане с огромен брой "нови трио" продукти, с потенциално тежки последици за световната икономика. "Китай произвежда твърде много неща - и други страни са притеснени", бе и гръмко неотдавнашно заглавие на изданието Wall Street Journal.

По-конкретно, безпокойството е, че Китай, изправен пред много повече слънчеви панели, електрически автомобили и батерии, отколкото собствената им икономика може да поеме, Пекин ще изхвърли продуктите на световния пазар при големи отстъпки. В най-лошия сценарий резултатът от това хищническо ценообразуване (незаконна дейност, забранена от Световната търговска организация) би бил, че никой друг производител не би могъл да се конкурира, причинявайки фалит на некитайските фирми и оставяйки Китай с пълна сила монопол на ВЕИ пазара.

Това би направило глобалното енергийно снабдяване изключително уязвимо и би дало на Пекин невероятно количество лостове за влияние както върху своите съюзници, така и при противниците.

Дори ако свободната търговия и антитръстовите механизми работят както трябва и предотвратяват този вид катастрофално поглъщане, частичното поглъщане, което Китай вече започна, е достатъчна причина за сериозно безпокойство на глобално ниво.

Съединените щати и Европа вече са зависими от Китай за собствените си зараждащи се индустрии за чиста енергия. Досега отговорът в Съединените щати беше прилагането на протекционистични политики чрез Закона за намаляване на инфлацията, докато лидерите в Европа в момента агонизират и се колебаят дали да последват примера. Каквато и да е политическата и икономическата реакция в крайна сметка обаче, изглежда, че почти сигурно ще бъде твърде малко, а твърде късно като реакция.