Инж. Спасов, до каква степен войнта в Украйна и санкциите срещу Русия ще се отразят на процеса на декарбонизация в Европа и в частност в България? Питаме Ви с оглед намеренията на ТЕЦ Бобов Дол за преминаване към природен газ и възможността за спиране или намаляване на доставките от Русия.

Със сигурност войната и кризата ще промени пазарите и на петрол, и на природен газ в Европа и България. Ще промени и цялата икономика. Виждате скока на цените на горивата в световен мащаб. Считам, че конфликтът ще се отрази двуяко. От една страна, ще даде тласък на процеса на декарбонизация, защото Европа иска да е независима от руските фосилни горива, но от друга страна ще доведе до отлагане на извеждането на мощностите на въглища с поне 10-15 години. Това не е само мое мнение, а и на много европейски експерти. Вижда се, че в момента Полша, която образно казано е почти на "фронтовата линия" до конфликта в Украина, стои най-добре в енергийно отношение именно заради мощностите си на въглища.

Защо 10-15 години?

Това е времето необходимо за заместването на мощностите на въглища с ефективни нискоемисионни технологии, включително и изграждането на АЕЦ и системи за съхранение.

Не ме разбирайте грешно, в момента енергийната сигурност е на първо място, но това не означава, че декарбонизацията спира. Военен конфикт от такъв голям мащаб пренарежда много от европейските приоритети. Председателката на ЕК имаше изказвания в този контекст.

Кризата и несигурността за бъдещето на доставките не Ви ли отказват от Вашите намерения за преминаване към природен газ?

Не, на този етап нямаме план да променяме намеренията си за преминаване към природен газ. Замяната на въглищата с природен газ, биомаса, ВЕИ мощности и т.н. е единственият начин да се погрижим за околната среда и за бъдещето на нашите деца!

Как очаквате Европа да излезе от ситуацията с евентуално намаляване или спиране на доставките на природен газ от Русия? 

Вариантите са много., но няма как да се реагира светкавично. Доколкото знам, около 30-40% от доставките на природен газ в Европа са от Русия, но в България тази цифра е доста по-голяма.

Бих обърнал внимание и на факта, че 50% от доставките на въглища в Европа също са от Русия. Но за "лошите" въглища се говори много по-малко.

Алтернативните доставки могат да бъдат увеличени чрез комбинация от по-голям внос на LNG и увеличено производство от местни източници. В Холандия има голямо неоползотворено находище. Няколко азиатски държави изразиха готовност за пренасочване на част от доставките си към Европа. Трябва да се разгледат всички варианти.

Сигурен съм, че предвид кризата ролята на въглищните и ядрените електроцентрали ще бъде важна. Именно въглищните централи, които трябваше да бъдат затворени, ще се окажат спасителният пояс на Европа в кризата.

Лесно ли ще бъде удължаването на живота на действащите в момента мощности?

В България няма да е лесно, защото мощностите на въглища се нуждаят от огромни инвестиции ежегодно, за да се поддържат в експлоатация. Въгледобивната индустрия беше обречена в цяла Европа, сега тези, които бяха обявени за "безнадеждни" , са на път да дадат на европейците някаква надежда да се справят със задаващото се енергийно цунами.