По различните инструменти от бюджета на ЕС в подкрепа на климатичния преход в България могат да бъдат привлечени и инвестирани в икономиката близо 30 млрд. евро или 45 на сто от БВП. Това означава, че възможности за финансиране има, въпросът е те да се използват навременно и разумно. Това каза във видеообръщение Илияна Цанова, заместник-генерален директор и главен директор по риска в Генерална дирекция "Бюджет" на Европейската комисия, по време на втория ден на най-мащабния регионален форум за Зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден - Green Week 2023, организиран за трета поредна година от Dir.bg и 3E-news.

В продължение на 3 дни над 130 панелисти от 10 държави ще дискутират зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, енергийната сигурност и свързаност. Първият ден на конференцията постави акцент върху зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, енергийната сигурност и свързаност.

Във фокуса на днешния втори ден от конференцията попадат въпросите за зеленото финансиране, ESG, кръговата икономика и декарбонизацията, иновациите като фактор за конкурентоспособност, AI & EDTECH.

Имаме сериозни предизвикателства, защото технологиите, които използваме днес, не са съвсем достатъчни за постигане на тези цели, тъй като е необходима технологична трансформация не само в енергетиката, но и в транспорта, индустрията, земеделието, комуналните услуги, каза още Илияна Цанова. Тя изтъкна, че за тази цел е нужна сериозна финансова подкрепа, за да могат икономиката и обществото да се пренастроят на тази устойчива основа. Цанова напомни, че наскоро ЕС одобри стандарта за зелени облигации, което е важна стъпка към създаване на по-дълбок и ликвиден пазар за устойчиво финансиране в ЕС.

През 2020 г. ЕС договори най-големия финансов пакет в историята си от близо 2 трилиона евро с ангажимент да бъдат отделени от този общо пакет най-малко 30 процента за борба с изменението на климата или 605 млрд. евро, каза Цанова и допълни, че това е най-големият климатичен пакет в света до този момент и е три пъти повече от инвестираното от Общността в предходните периоди.

Цанова се спря на възможностите за подкрепа от европейския бюджет за климатичния преход, сред които е и Механизмът за възстановяване и устойчивост чрез националните Плановете за възстановяване и устойчивост. Ако тези планове се изпълнят изцяло и навреме - до края 2026 г., то проектите, които са стойност близо 190 млрд. евро, ще бъдат зелени инвестиции, каза Цанова. Тя допълни, че тези инвестиции ще се финансират с емитирането на европейски зелени облигации. Към момента 25 плана се изпълняват, емитирани са близо 44 млрд. евро само за зелени инвестиции. Досега 56 процента от тези проекти са насочени към финансиране на чист транспорт и инфраструктура, а 33 на сто са за енергийна ефективност, каза Цанова.

Тя се спря и на друг инструмент за постигане на климатична неутралност - структурните и кохезионните фондове. Очаква се от целия бюджет проекти за 100 млрд. евро да бъдат подкрепени по този инструмент, като те трябва да бъдат и подкрепени с целите, заложени в националните планове в областта на енергетиката и климата на страните от ЕС.

Третият инструмент, който по думите на Цанова е от изключителна важност и за България, това е Механизмът за справедлив преход, който се очаква да мобилизира около 75 млрд. евро.


Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ "Бобов дол", Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори" (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.