Ние сме част от голяма група, затова имаме възможност лесно да черпим опит от по-развити пазари, които са по-напред от нас както в прехода и инструментите, така и в осъзнаването на самите клиенти и готовността на налични зелени проекти. Това заяви главният изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" Цветанка Минчева по време на втория ден на най-мащабния регионален форум за Зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден - Green Week 2023, организиран за трета поредна година от Dir.bg и 3E-news.

В продължение на 3 дни над 130 панелисти от 10 държави ще дискутират зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, енергийната сигурност и свързаност. Първият ден на конференцията постави акцент върху зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, енергийната сигурност и свързаност.

Във фокуса на днешния втори ден от конференцията попадат въпросите за зеленото финансиране, ESG, кръговата икономика и декарбонизацията, иновациите като фактор за конкурентоспособност, AI & EDTECH.

В държави от Централна и Източна Европа, например в Чехия и Румъния, вече имаме издадени зелени бондове. Надявам се, скоро да видим такъв тип инструменти и в България. Ние сме готови да предложим такъв тип финансиране и очакваме проекти, които да кандидатстват за него, каза още Цветанка Минчева.

Тя продължи своето представяне с това, какво са направили до момента конкретно в България. "Зелените проекти не са нещо ново нито за нашия пазар, нито за нас като банка, но не в този мащаб и не в тази концентрация", отбеляза тя.

Затова първа стъпка на банката е била да обучат хората си, като са започнали от върха с обучение на Управителния съвет. Заедно със Софийския университет "Св. Климент Охридски", "УниКредит Булбанк" създава първата сертифицирана академия за ESG, в която всеки един от 4000 служители на банката е минал през поне едно обучение през миналата година.

Следващата цел на банката е била да внедри ESG политиките и начина на работа в нейния бизнес - това да не бъде новият отдел "Регулативен контрол", а да бъде част от самия бизнес, да създава продукти и да помага на клиентите да извървят пътя на своя преход. В тази връзка миналата година "УниКредит Булбанк" пуска на пазара своята първа зелена ипотека, зелен лизинг за автомобили, като така започва да интегрира продуктите в основния бизнес на банката.

"Ние гледаме на прехода от две страни - от една страна "нас" като организация и пътят, по който вървим, имаме ангажимент на ниво група до 2030 г. да бъдем въглеродно неутрални. Затова махнахме пластмасите от офисите си, но преходът беше труден - осъзнаването на хората защо правим тези стъпки също не беше лесен", сподели Минчева.

По думите й резултатите са видни - през последните 5 години банката е намалила с 30 процента консумацията на енергия.

Според Минчева най-важната роля на банките е да помогнат на клиентите да извървят прехода. Според нея в тази връзка има сегменти клиенти, които са по-напред, знаят какво искат и правят, но има и много масови клиенти, до които те трябва да стигнат.

"Уникредит груп" е дала 4,9 млрд. евро само през 2022 г. за проекти, свързани със зеления преход, което е било над планираните ни цели, но за да стигнем до всеки един, до всяка една малка компания, да направим този преход наистина мащабен, се изисква ролята на всички играчи - държава, политики, регионални банки, търговски банки и бизнеси да вървим в тази насока, заключи Минчева.


Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ "Бобов дол", Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори" (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.