Как започва всичко? Как се формира първата енергийна общност в България, тя не е това, което повечето от нас си представят, нещо още по-лесно е, трима приятели обединяват усилия, за да си помагат и викат още приятели. Това ви е познато, нали? В село Белозем, Пловдивско има чести прекъсвания на тока, което води и до спиране на водата, а семейството ни гледа зеленчуци, сподели пред 3eNews Цветан Георгиев, съосновател на първата енергийна общност в България.

Днес за едно от най-големите села в България това е единствената фотоволтаична инсталация на покрив. Така въпреки липсата на законодателство и дефиниция виждаме, че енергийните общности могат да бъдат факт и се случват реално. Всъщност и Цветан едва ли е наясно в началото, че решението, което търси всъщност се нарича енергийна общност. Но когато започват да търсят възможности да се справят със ситуацията разбира, че съществуват енергийни общности в Западна Европа и могат да са решение на тези проблеми. Някои от енергийните общности в Европа съществуват вече повече от 20 години и имат дори повече от 100 000 члена. Ние сме едва в началото.

Семейството се опитва да реши въпроса по различни начини включително с писма на кметицата към енергоразпределителното дружество. В 21 век има населени места, които явно имат затруднения с достъпа до ток и вода, но дружеството очевидно не инвестира в мрежата, за да реши този проблем. Прекъсванията не са всеки ден, понякога са само веднъж седмично, но за единствените аптека, училище, болница и за хората, които работят от вкъщи това също е затруднение.

И какво се оказва? Година и половина след началото и подаването на първите документи, все още семейството не е свързано към мрежата.

Много важен момент е също липсата на достатъчно фирми, които имат възможност, повечето са заети с големи проекти и няма как да обърнат внимание на по-малките потребители и домакинства. Затова идват приятели от Германия, които инсталират соларните панели като монтирането не отнема повече от два месеца.

Това си остава в момента един от най-големите проблеми - намирането на фирми изпълнители, които да инсталират фотоволтаични панели с по-малки мощности за домакинствата. Това може да е проблем и за пилотната програма за ВЕИ.

Съветът на Георгиев е хората внимателно да избират фирма с история, за да не попаднат на непрофесионалисти в сферата.

Сред необходимите документи са искане на становище за присъединяване, при което ЕРП-то връща отговор, нотариален акт и скица от общината, скица и виза за фотоволтаичната централа от главния архитект, разказва Георгиев. Важно е на колко метра от имота да има точка за присъединяване, ако я няма са необходими много средства за изграждане.

Изгрей, първата енергийна общност в България

Снимкa: Цветан Георгиев, съосновател на платформата Изгрей

Всички документи за одобрение на инсталацията минават през ЕРП-то и заради трудностите веднага разбират, че дружеството няма интерес хората да са енергийно независими. От два месеца сме готови и чакаме Комисия на място, човек, който само да види как е инсталирана системата, за да може излишъкът да се продава и връща в мрежата. Изградени са 9 панела за 4kW. Цялата система струва около 15 000 лева.

С какви още трудности се срещат младите ентусиасти?

3eNews