От днес е отворено кандидатстването за общините по мярката с ресурс от 610 млн. лева за подмяна на старите неефективни печки на дърва и въглища с нови, например печки на пелети, високоефективни термопомпи и включване към ТЕЦ. общините ще могат да подават заявления в системата ИСУН, а срокът за това е шест месеца, стана ясно на пресконференция на служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова, която анонсира старта на процедурата.

По данни на екоминистерството към момента в 21 общини има рискове за качеството на въздуха и не се изпълняват средночасовите норми за качество на въздуха. Екоминистърът подчерта обаче, че има голям напредък, а среднодневните изисквания са в нормите. Но те далеч не отговарят на изискванията на Световната здравна организация.

България беше оправдана и няма да плаща глоби след като Европейската комисия заведе дело срещу страната ни за неизпълнение на нормите за чистотата на въздуха. Добрата новина е, че няма да плащаме санкции за замърсяване на въздуха, които на годишна база щеше да е 20 млн. лева и напредъка, качеството на въздуха трябва да продължи да се повишава докато се постигнат всички норми. По новата програма "Околна среда" се въвежда изискването на мониторинг на резултатите 5 години назад, заради което са дефинирани не 8 както в предходния период, а всички 21 общини с проблеми с качеството на въздуха.

Задължително трябва старите уреди да се демонтират

Така 85 000 домакинства в 21 общини ще имат възможност да получат енергоефективни топлоуреди и електроуеди. Министерството на околната среда и водите уверяват, че са си научили уроците от предходната програма и ще направят всичко възможно да бъдат избегнати затрудненията.

На първо място задължително условие ще е да бъдат премахнати и старите неефективни печки, което не се е случвало във всички общини. Министерството ще оказва помощ на общините като още днес започва изпращане на указания за кандидатстване и ще има екипи, които ще отговарят за конкретни общини и ще им съдействат за подготовка на проекта. Общините пък ще трябва да предоставят възможност за безплатни консултации в домовете на домакинствата и да оказват съдействие за попълване заявленията за кандидатстване.

Подмяна на уредите с ВЕИ за енергийно бедни домакинства

Пилотно ще има възможност да се постави до 4 KW фотоволтаик за собствено потребление и батерии, но само за енергийно бедни домакинства, уточни шефът на програмата Галина Симеонова. Разликата с мярката по Плана за възстановяване към Министерство на енергетиката е, че в мярката на екоминистерството за общините ще се отпускат средства за енергийно бедни домакинства и това след като бъде приета официално в законодателството дефиницията за енергийна бедност. Такова семейство ще може да смени старата печка не с климатик, а с високоефективна термопомпа въздух- въздух с по-висок коефициент на полезно действие.

Ако покривът е техен, ще може да се сложи и фотоволтаична клетка, която да зарежда термопомпата. От всички 85 000 2000-3000 ще са енергийно бедни и ще могат да си монтират фотоволтаици., каза Симеонова.

Всички жилища трябва да са подходящи за новия начин на отопление, който се избира.

Мярката отваря днес и до 6 месеца трябва да кандидатстват всички общини, което означава, че най-рано през есента може да започне реализация и подмяна на уредите, подчерта Симеонова.

3eNews