Енергийният министър Теменужка Петкова предупреди, че либерализацията на пазара може да подобри крайната цена само за потребителите, които се възползват от правото си да изберат доставчик. Преди две седмици в интервю за Dir.bg същото обяви и председателят на КЕВР Иван Иванов.

"На нито един потребител на електрическа енергия няма да му бъде спрян токът, ако не предприеме марки да подпише договор с доставчик на енергия. Ако такъв договор не се сключи в законоустановения срок, той ще получава ток от така наречения доставчик от последна инстанция, но на по-висока цена", подчерта министър Теменужка Петкова, коментирайки в предаването "Седмицата" на радио "Дарик" темата за либерализацията на пазара на електрическа енергия.

Битовите потребители могат да останат на регулирания пазар, но до 2025 година.

Министърът призна, че пандемията се отразява и на енергетиката, но предприетите мерки още от март се прилагат успешно и енергийната система работи нормално.

"Нямаме проблеми и в големите енергийни дружества, като АЕЦ "Козлодуй", посочи още министър Петкова.

Тя коментира и темата за работата на въглищните централи в страната. Според нея темата трябва внимателно да се обмисли, да се анализира и чак тогава да се взимат решения. До 2030 година България ще ползва тези мощности, подчерта Петкова.

По отношение на бъдещето, министър Петкова подчерта, че продължава процедурата по АЕЦ "Белене", има 5 компании, които са заявили, че ще подадат обвързваща оферта и допълни, че няма яснота какъв ще бъде финала на тази процедура.

Тя направи преглед и на възможностите пред българската енергетика във връзка със завишените изисквания за отделяне на парникови газове.

Що се отнася до 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", имаме площадка на която може да бъде изградена нова мощност. Има и три технологии, предвидени за този блок - две руски и една американска. Целта е 7-и блок на Козлодуй да бъде с различна технология, подчерта министър Петкова.

4000 мегавата ще излязат от експлоатация до 2050, това са въглищните централи и те трябва да се заменят с други мощности, подчерта Теменужка Петкова.