Като абсолютна дезинформация и фалшива новина определи транспортният министър Георги Гвоздейков публикациите, че авиотряда спира работа заради липса на гориво, породено от отмяна на дерогацията за "Лукойл".

Той посочи, че утре или вдругиден ще бъде сключен договор с "Шел" на цена дори по-ниска от досегашната.

Гвоздейков обясни, че цитираното писмо на шефа на авиотряда е обемен документ, който обяснява ситуацията и от него избирателно са извадени само 3 изречения, абсолютно манипулативно.

Няма опасност Държавният авиационен оператор (ДАО) да спре работа, заяви пред журналисти по-рано в парламента министър-председателят Николай Денков. Той отговори на въпрос, свързан с изпратено писмо от ДАО (бившият "Авиоотряд 28") до министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, в което се посочва, че от 1 март, когато пада дерогацията, авиоотрядът няма договор за самолетно гориво - керосин. Писмото бе изпратено вчера, ден преди дерогацията за руския петрол да бъде предсрочно прекратена.

"Към момента обстановката е такава. Ако договорът бъде подписан във вторник, това е първият работен ден след празниците, означава, че към момента, през почивните дни, горивото за планираните полети е подсигурено, както и всички необходими процеси по поддържане на безопасността на полетите са осигурени и няма абсолютно никакви притеснения за ползвателите на услугите на държавния национален оператор. Това е което, мога да кажа към момента", заяви още днес министърът на транспорта.

Предложението от тяхна страна е за предоставяне на складови обеми - ако искаме да имаме налични количества, можем да го съхраним на летище София и да си купим гориво напред. Цената е сходна с тази на "Лукойл", която е била до момента, отново отбеляза транспортният министър. Той каза, че "руско гориво от днес, по изискванията на европейския регламент, вече не се използва и няма как да бъде доставено, така че е приключено с евтиното руско гориво, което изобщо не е евтино".