В разгара на пътуванията - цените на горивата отново се повишиха. За месец поскъпването е с близо 10 стотинки на литър, показва специализираният портал Fuelo.

Точно преди месец най-масовият бензин средно е струвал 2,56 лева за литър. Днес цената му се е покачила с 8 стотинки до 2 лева и 65 стотинки.

Дизелът е поскъпнал най-много - с 9 стотинки на литър. Така, ако преди месец цената му е била под 2 лева и 50 стотинки - то сега да заредим ни струва средно 2 лева и 55 стотинки.

Най-малко е покачването на пропан-бутана - средно с 4 стотинки. Към днешна дата средната цена е 94 стотинки за литър. Пропан-бутанът обаче от днес поскъпва чувствително.

На какво се дължи скокът в най-отпускарския месец и докога?

Експертите посочват, че е възможно горивата да продължат да поскъпват в следващите до седмици, но очакванията не са за драстични скокове, а за ръст с няколко стотинки.

Причините са, че цените на петрола на международните пазари скачат, а освен това и потреблението на горивата расте. Очаква се скок в цените на пропан-бутана и то с около 20 стотинки на литър. Причината е, че с новия бюджет се върна и ДДС от 20%, който временно беше премахнат заради войната в Украйна.

Как шофьорите приемат новите цени?

Експеримент на bTV показва следното:

Първият клиент иска да му заредим обикновен дизел за точна сума - за 50 лева. За тях той получава малко над 20 литра дизел. Собственикът на автомобила отчита повишението на цените.

"Добре, че сега поне за ходенето по морето беше малко. Задържаха се до и 50. Сега започват да поскъпват нещо", казва Тихомир Данчев.

От Петролната и газова асоциация очакват горивата още да поскъпнат, но с малко.

"Това се дължи изцяло на факта, че петролът поскъпва на международните пазари. Самите готови продукти на борсите бензин и дизел поскъпват също много интензивно. Надяваме се тази тенденция да не продължи нагоре", коментира Светослав Бенчев от Българската газова и петролна асоциация.

"Литър пропан-бутан ще поскъпне с около 20-25 стотинки с ДДС. Това се дължи изцяло на това, че ставката беше върната от НС през бюджета", добави той.