Потреблението на въглища в глобален план е достигнало рекордни нива през 2022 г. и ще остане на подобно високо ниво и тази година, тъй като силното търсене в Азия надвишава спада на консумацията в Европа и САЩ, сочат най-новите данни, обявени днес от Международната агенция по енергията (МАЕ), цитирано от Ройтерс и БТА.

През 2022 г. употребата на въглища се е увеличила с 3,3 на сто до 8,2 милиарда тона, показват данните на Ройтерс.

През настоящата и през следващата година лекият спад при ползването на въглища за генериране на електричество ще бъде компенсиран от сериозен растеж при употребата им в промишленото производство, посочва МАЕ.

През първото полугодие на 2023 г. търсенето на въглища спада с 24 на сто в САЩ и с 16 на сто в Европа, но расте с по 5 на сто в Китай и Индия, двете страни, които са най-големите потребители на въглища в световен мащаб.

През 2023 г. Китай и Индия ще са отговорни за около 70 на сто от потребените въглища в световен мащаб, а САЩ и ЕС - едва 10 на сто, се посочва в доклада.

"Въглищата са най-големият източник на въглеродни емисии от енергийния сектор и в САЩ и ЕС ръстът на зелената енергетика поставя потреблението на въглища в структурен упадък", казва директорът за енергийните пазари и сигурността в МАЕ Кейсуке Садамори. "Търсенето в Азия обаче остава високо, въпреки че много страни развиват и възобновяемата си енергетика".