Отхвърляйки твърденията за спекулации на въглеродния пазар на ЕС, Германия твърдо стои зад идеята за минималната цена от 60 евро за тон CO2 на въглеродния пазар, заявявайки, че това ще се гарантира и чрез национални мерки, ако ЕС не предприеме действия.

След като цените на въглеродния пазар на ЕС се покачиха през 2021 г., столиците на ЕС сега се възползват от шанса за реформа, докато дискусиите в Брюксел продължават относно предложената ревизия на директивата на ЕС за търговията с емисии (СТЕ). Много правителства са недоволни от бързото покачване на цените на въглерода, което обвиняват, че повишава и цената на електроенергията.

Сред критиците е Полша, която настоява за "дълбока реформа на системата за търговия с емисии, която ще вземе предвид текущата ситуация на енергийния пазар". Полският министър-председател Матеуш Моравецки дори говори за "спекулативен балон", позиция, подкрепена от Испания, Унгария и други правителства на източната част на ЕС, които се страхуват от реакция на избирателите в лицето на покачващите се цени.

В коментар пред изданието министерството на икономиката и климатичните действия потвърди продължаващата подкрепа на Германия за "амбициозна реформа - включително минимална цена" за квотите за емисии на ЕС.

"Ако Европейският съюз не се съгласи за минимална цена, германското правителство ще вземе решение за национални мерки, за да гарантира, че цената на CO2 няма да падне под 60 евро/тон CO2 в дългосрочен план", споделите говорител на управляващите.

За разлика от Полша, Унгария или Испания, германското правителство не изрази опасения относно предполагаеми спекулации със СТЕ, което отразява нежеланието на Европейската комисия да се намеси на пазара. След като Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) публикува доклада си през март, Берлин беше готов да сложи край на този въпрос.

"Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) е разследвал това и не е намерил доказателства за манипулация на пазара", споделиха от германското министерството на климата.

Не всички германски политици обаче споделят една и съща идея. Петер Лизе, консервативен евродепутат, който е водещ докладчик по прегледа на СТЕ в Европейския парламент, каза, че въпросът за спекулациите трябва да бъде разгледан. Лиз цитира скорошен пример, при който цените на въглерода се повишиха с 10% на базата на на статия, публикувана от финансовата информационна агенция Bloomberg.

Цената се измени "без промяна на основните принципи! Това означава, че тук има някои спекулации", категоричен бе той. Това, че "нищо не трябва да се случва, не е задоволителен отговор за мен", каза той, подкрепяйки призивите на други евродепутати да овладеят спекулациите относно ETS.

Лизе е от партията ХДС на Ангела Меркел и възгледите му не отразяват тези на сегашната управляваща коалиция в Берлин, която включва лявават СДП, Зелените и либералите.

3e-news.net