Работи се по идея за това как може да се намали консумацията на газ у нас, каза по Нова депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров. Думите му идват ден, след като Европейската комисия представи плана си "Пестете газ за осигурена зима", целта на който е откъсване от зависимостта от доставките на газ от Русия. Като начало, страните от ЕС са призовани доброволно да ограничават потреблението на газ с поне 15% от август до края на март 2023 г.

"Умният вариант е да се въведат две тарифи - и за парното, и за газа (големите топлофикации работят на газ или минават на газ - б.р.). За едно средно потребление цената да бъде по-ниска, това да стимулира спестяването, а аз по-високата консумация - по-висока. Такъв модел може да бъде стимулиран от КЕВР", отбеляза Димитров.

Депутатът от ДБ смята, че по този начин може да се спестят поне 15% от потреблението. "Работи се по тази идея. "Надявам се КЕВР скоро да имат готов продукт."

В проекта за управленска програма, около която и сега преговарят четирите партии за сформиране на ново правителство, се предвижда въвеждане на две тарифи за ток и парно - първата да покрива базово потребление на по-ниска цена. Предвиден и срок за това - краят на годината. Новото би било въвеждане на две тарифи и за потреблението на газ. Диверсифицираните доставки на газ са акцентът в енергийния раздел на програмата.

Всъщност въвеждането на двете тарифи за ток, топлоподаване и газ се обсъждат повече от месец. По време на обсъждане на промени в Закона за енергетиката в парламентарната енергийна комисия в началото на юни председателят на КЕВР Станислав Тодоров каза, че въвеждането им може да стане от зимата. Ситуацията налага форсиране на усилията и сроковете на КЕВР. 

"Факт е, че лятото, когато консумацията на газ е по-малка, от страна на Москва се ограничават количествата. Това е подготовка за зимата. Трябва да бъдем супер наивни и неподготвени да мислим, че изведнъж Москва ще започне да снабдява нормално Европа", коментира Мартин Димитров.

По думите му именно по тази причина трябва да се подготвят алтернативни доставки. "Чирен" трябва да бъде пълен на 90% в края на октомври, към днешна дата е 42%. Трябва да имаме алтернативни количества мазут за всеки случай, както и да намерим други големи алтернативни договори за доставка на газ", изтъкна Мартин Димитров. Той отбеляза, че България вече купува пълните количества газ по договора с Азербайджан.

"Довчера миналото правителство казваше, че това няма как да стане. Виждате, че е имало как. Ако те го бяха направили за миналия период от една година, сега "Чирен" щеше да бъде пълен", коментира депутатът от "Демократична България".

Той е на мнение, че другата алтернатива е да се купува втечнен газ, но Европа не е подготвена за тази ситуация, защото входните точки не се достатъчни.

"Наш изключителен приоритет, след газовата връзка, трябва да бъде терминалът за втечнен газ в Гърция, който в момента се строи. България е акционер с 20%. Той трябва да бъде изключителна стратегическа цел на България. През 2023 г. трябва да бъде завършен и това да е последната зима, в която се чудим как решаваме въпроса с газа", бе категоричен Мартин Димитров.